Події

Підозрюваного у вбивстві азербайджанця в Житомирі можуть відпустити під заставу в півмільйона гривень

6 February 2018, 18:18

Затриманому іноземцю, якого підозрюють у вбивстві, в дві спроби намагались обрати запобіжний захід, однак не вдалося. Як відомо, 2 лютого у Богунському райсуді Житомира підозрюваного азербайджанця не забезпечили перекладачем, а 3 лютого - не зібрались й самі судді. Однак Ібрагіма Гасімова не відпускають і незадовго до закінчення 48-годинного терміну тримання під вартою правоохоронці оголошують йому іще одну підозру. А саме: 4 лютого інкримінують незаконне зберігання зброї, яку вилучили ще у 2016 році під час обшуків квартири, в якій, за словами слідчих, мешкав підозрюваний. І на підставі цього надвечір, 5 лютого, вже у Корольовському суді збираються обирати запобіжний захід.

Цього разу сторона обвинувачення забезпечує підсудного перекладачем, якого доводиться чекати у залі суду близько двох годин. Зрештою, перекладач з’явився, однак сторона захисту починає сумніватись в його компетентності. Пояснюючи: перекладач хоч і носій азербайджанської мови, але по документам - він перекладач з французької, тому брати участь у судовому засіданні не може. Втім, після півгодинних перевірок перекладача, слідчий суддя Рожкова все ж допускає його до засідання. Близько 21 години підсудному через перекладача розтлумачують його права та обов’язки і роз’яснюють у чому його підозрюють.

«У 2016 році, травні місяці, за висновками балістичної експертизи було визначено, що 5 патронів вилучено за місцем проживання підозрюваного Гасімова є бойовими припасами, а також те, що відстрілені кулі та 5 гільз, саме кулі, можуть бути складовими частинами. 3 лютого 2018 року, за підозрою у носінні, зберіганні та придбанні вогнепальної зброї та бойових припасів без передбаченого законом дозволу по ст. 208 було затримано нашого підозрюваного Гасімова Ібрагіма. Підозру про вчинення кримінального правопорушення за вказаним фактом було повідомлено підозрюваному 4 лютого 2018 року», - зачитує старший слідчий слідчого управління ГУНП у Житомирській області Богдан Булій.

Сторона захисту доводи слідчого та прокурора заперечує, ба більше називає формальною підставою.

«48 годин закінчувалось у Гасімова 3 лютого 2018 року в 19:00. Що вони роблять: вони в 19:00 разом зі слідчим в поліції, в приміщенні Гасімова затримують в порядку статті 208 КПК України за ст. 263 ч. 1 ККУ. Це формальна підстава, формальний висновок. Тому, я прошу долучити цю ухвалу - це буде однією з підстав та обґрунтування моєї позиції з приводу незаконного затримання, незаконного повідомлення про підозру відносно Гасімова», - заперечує захисник Микола Кононов.

Слухання справи затягується майже до опівночі. Прокурор просить у слідчого судді обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, сторона захисту відпустити підозрюваного. Сам підозрюваний запевняє: якщо його відпустять, переховуватись не збирається.

«Виїжджати нікуди не збираюся», - говорить Ібрагім Гасімов через перекладача.

З огляду на пізню годину слідчий суддя вирішує продовжити слухати справу 6 лютого та зобов’язує сторону обвинувачення, на прохання адвокатів, надати інформацію чи проводилась взагалі у 2016 році перевірка щодо знайденої слідчими зброї. Власне з цього питання і розпочинається засідання у вівторок. Прокурор надає відповідні документи на розгляд суду, однак їх недостатньо, зазначає захист.

«Так чому ви йому в 2016 році нічого не інкримінували? А згадали про це через 2 роки у 2018 році. Це зроблено для того, щоб вам були підстави його зараз тримати під вартою. Жодного взаємозв’язку між патронами, які йому інкримінуються у 2018 році і тим злочином, який був скоєний у 2016 році в матеріалах, клопотання немає. Де тут зазначено, що дані патрони були визнані речовими доказами, і взагалі, чи визнавались вони речовими доказами. Я вважаю, що ухвала суду зобов’язання прокурора надати відомості, чи проводилась перевірка з приводу знайдених 5 патронів та чим закінчилась дана перевірка, в даному засіданні відповідних документів не надано», - сказав захисник Микола Кононов.

Разом із тим, прокурор непохитний та наполягає на взаємозв’язку знайденої зброї та умисного вбивства, в якому підозрюють Гасімова.

«Хочу наголосити на тому, що із даного кримінального провадження і наданого мною за ч.1 ст. 115 буде випливати, що ці справи тісно пов’язані. І у кримінальному провадженні за ст. 115 наслідком була загибель людини. Тому я просив би при винесенні рішення задовольнити клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави», - зазначає прокурор Валерій Сагадін.

Слово надають і підозрюваному, той запевняє: не винен.

Вислухавши усі сторони судового процесу слідчий суддя ухвалює: частково задовольнити вимоги сторони обвинувачення.

«Застосувати відносно підозрюваного Гасімова Ібрагіма запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Строк тримання під вартою рахувати з моменту фактичного затримання з 3 лютого 2018 року з 19 год. 10 хв. Встановити строк дії ухвали до 04.04.2018 року до 19 год. 10 хв. Одночасно визначити розмір застави у сумі 528 тис 600 грн, яка може бути внесена, як самим підозрюваним, так і іншою фізичною, або юридичною особою. Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її оголошення. Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційного суду Житомирської області протягом п’яти днів з дня її оголошення», - оголошує суддя Корольовського районного суду м. Житомира Олена Рожкова.

Опісля оголошення рішення, захисник Гасімова зазначив: готуватиме апеляцію до суду.

Нагадаємо, 5 лютого близько 17:30 у Корольовському районному суді розпочалося засідання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою «кримінальному авторитету», якого підозрюють у вбивстві.

Як повідомляв Житомир.info, 3 лютого 2018 року житомирські судді не зібрались для обрання запобіжного заходу підозрюваному в убивстві іноземцю. 2 лютого в Житомирі заарештували кримінального авторитета, який 2 роки тому застрелив азербайджанця на Сінному ринку. У травні 2016 року в одному з кафе на Сінному ринку невідомий тричі вистрелив у голову громадянину Азербайджану.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вбивство вбивця азербайджанець суд Рожкова прокурор  
Матеріали по темі