Місто

Початок «великої приватизації» у Житомирі: кому збираються продати майже 3 тис. кв.м. комунальної нерухомості

15 February 2018, 18:38

На офіційному сайті Житомирської міської ради з’явились додатки до проекту рішення «Про перелік об’єктів комунальної власності міста Житомира, що підлягають приватизації у 2018 році шляхом викупу та аукціону».

Депутати збираються віддати 28 приміщень «під викуп» і ще 78 приміщень продати з аукціону.

Житомир.info наніс на карту приміщення, які збираються дозволити викупити орендарям.


Про схему приватизації комунального майна через «поліпшення» у 2016 році розповідав голова бюджетної комісії та тодішній радник міського голови Юрій Мойсеєв. Коротко схема така: спочатку приміщення береться в оренду, потім орендар поліпшує стан приміщення на щонайменше 25% від його оціночної вартості на момент здачі в оренду, а потім має право на викуп цього приміщення. Зазвичай, ціна, за якою такі приміщення «викуповують», невелика.

15 січня цього року приватний ЖЕК Світлани Півоварової викупив приміщення у 167 кв.м. на Київській, 55 по 8 400 гривень за квадратний метр. В березні 2017 року компанія Людмили Зубко викупила «поліпшене» приміщення на майдані Перемоги за 10 тис грн/кв.м. Для порівняння: «будинок Трибеля» на Михайлівській, площею 1067 кв.м., продався з аукціону за 13,6 млн гривень. Квадратний метр нерухомості обійшовся покупцеві у понад 12 тисяч гривень. У січні приміщення збанкрутілого банку на вул.Театральна, 13, площею 168 кв.м., продали двічі дорожче від початкової ціни - за 3 млн 618 тис. 100 грн, більше 20 тис. грн за квадратний метр.


Серед тих, кому дозволять орендовані приміщення викупити без аукціону, є цікаві фірми та відомі люди.

ТОВ «Доріс Адвертайзинг» може викупити на вулиці Гагаріна,47 одразу 4 приміщення, загальна площа яких становить майже 280 кв.м. загальної площі. Ще 25 кв.м. у цьому будинку продадуть ТОВ «Рекламне джерело». У цих компаній 60% та 50% статутного капіталу належать одній людині – Сергію Козлову. У 2016 році він як ФОП за 1,1 мільйонів гривень ремонтував скандальний «Дім української культури».


Гагаріна, 47, знімок Google Street View

Є серед «поліпшувачів» і громадські організації. ГО «Об’єднання в нове життя» викупить приміщення у 111 кв.м. в самісінькому центрі – на Соборному майдані. Засновниками організації є Віктор та Інеса Олійник, а також Андрій Наумчук. За приміщення за цією адресою вони платять орендну плату приблизно 1,5 тис гривень на місяць.

68,4 кв.м. на вулиці Бердичівській дозволили придбати ГО «Християнський центр соціальної реабілітації хворих на наркоманію та алкоголізм "Якір"».

Ще одна цікава організація – «Творча майстерня художників та архітекторів». З’явилася вона лише у грудні 2016 року, а менш ніж через місяць, 4 січня, взяла в оренду приміщення старої котельні на Київській, 10. Тепер вона це приміщення збирається викупити.

Засновники цієї ГО – Володимир Зозуля та Віталій Кирилюк. Люди з такими іменами фігурують як нинішній та колишній директори юридичної фірми «Еталон», яка пов’язана з Олексієм Ясюнецьким. Він був першим заступником міського голови Житомира, 12 січня 2017 звільнився з цієї посади та пішов працювати заступником голови ОДА. Рішення про здачу в оренду Житомирський міськвиконком прийняв трохи раніше дати звільнення Ясюнецького – 4 січня 2017 року.


Скріншот з сайту Youcontrol з історичними даними про керівників компанії «Еталон»

Компанія депутата Житомирської міської ради від РПЛ Олександра Раковича «Полісся-Продукт» викупить 339 кв.м. під магазин на Володимирській, 3/1.


Магазин «Полісся Продукт» на вул. Володимирській 3/1, фото з Google Maps

Компанія «Гаранс» викупить 42, 7 кв.м. на проспекті Миру, 2. Директор компанії – Валентин Яценко, людина з таким же ім’ям керує компанією голови ОДА Ігоря Гундича «Елітне-Агро».

Приміщення на Бориса Тена, 15/14, площею 47,4 кв.м, дозволили викупити ФОП Чижевському В.В. У Богунський районній раді Житомира є депутат від БПП Володимир Володимирович Чижевський, який вказав у своїй декларації, що займається підприємницькою діяльністю.

215 кв.м. на Пушкінській, 8 віддали під викуп ФОП Шелудченко С.Л. У Житомирі зареєстрований ФОП Шелудченко Сергій Леонідович, який вказує свій номер як контактний від імені ТОВ «Житомир-Пак». Колишнім засновником та заступником директора цієї компанії є екс-мер Житомира Віра Шелудченко.


Пушкінська, 8, знімок березня 2016 року

Як повідомляв Житомир.info, за словами голови бюджетної комісії Юрія Мойсеева, додаток з переліком 78 об’єктів для аукціону запропонують зняти з розгляду чергової сесії Житомирської міської ради, яка запланована на 22 лютого. Загалом на сесії міської ради 18 грудня минулого року депутати затвердили перелік 239 об’єктів комунальної власності, що підлягають приватизації у 2018 році.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: міська рада приватизація нерухомість приміщення  
Матеріали по темі