Політика

Обвинуваченого у держзраді житомирського блогера Василя Муравицького залишили під вартою

15 February 2018, 22:26

Житомирський суд продовжує розглядати справу блогера Муравицького. Останнього обвинувачують у написанні й розповсюдженні антиукраїнських матеріалів, виготовлених на замовлення російських інформаційних організацій, та інкримінують державну зраду. І знову судове засідання розпочинається з клопотання – захисники вкотре просять пересадити підсудного з так званої клітки, «акваріуму», на лаву до адвокатів.

«Тримання особи у скляній кабіні є порушенням її права і фактично визнається, як тортури. Ми посилаємось на відповідні рішення Європейських судів. Розгляд справи в даному випадку унеможливлює надання правової допомоги, оскільки мій підзахисний знаходиться на великій відстані від мене. Якщо він захоче проконсультуватися або отримати якусь інформацію, я це не зможу зробити. Прошу, щоб особа під час судового засідання перебувала поруч зі своїми захисниками», - просить адвокат Андрій Доманський.

Судді, хоч і не задовільняють клопотання адвокатів, однак переносять засідання до іншої судової зали, де скляна кабіна розташована одразу за спиною у адвокатів. Далі захисники просять долучити до матеріалів справи листи від міжнародних організацій, написані в підтримку блогера. Пропозицію адвокатів підтримує і сам Муравицький.

«25 європейських депутатів, 12 країн від 6 фракцій просять мого негайного звільнення. Правозахисна організація Amnesty International визнала мене офіційно в’язнем сумління і я єдиний на даний момент в’язень сумління в Україні», - каже обвинувачений Василь Муравицький.

Проте, суд не задовольняє прохання, оскільки надані документи написані іноземною, а не державною – українською. Завершивши із клопотаннями адвокатів, зачитувати обвинувальний акт підсудному береться прокурор.

«Обвинувачується у державній зраді, проведенні підривної діяльності проти України. Розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України, на порушення порядку, встановленого Конституцією України, поєднаних з розпалюванням національної ворожнечі. Муравицький з початку 2014 року по жовтень 2016 року надав представникам інформаційної організації РФ публікації, в яких, із застосуванням психологічного маніпулювання свідомістю, дискредитував органи державної влади України, обґрунтовував законність приєднання АР Крим до Російської Федерації, створення ДНР та ЛНР, висловлював ідеї щодо необхідності незаконного приєднання окремих регіонів України до Польщі та Румунії», - зачитує текст обвинувачення прокурор Вадим Левченко.

Натомість Муравицький наполягає на своєму – не винен! І всі сторони процесу починають готуватися до розгляду справи по суті. Однак, один з трьох адвокатів, як виявилось, досі не ознайомлений з усіма матеріалами кримінального провадження. На підставі цього суддя відкладає розгляд справи на 13 березня. Оскільки термін тримання під вартою в Муравицького закінчується 17 лютого, постає питання – яка міра запобіжного заходу буде далі. Прокурор просить продовжити термін тримання на 60 діб, адвокати ж з підсудним просять домашній арешт.

«Змінити запобіжний захід Муравицькому з тримання під вартою на домашній арешт, можливо і цілодобовий», - говорить адвокат Доманський.

«Я готовий здати паспорти, я готовий відмічатись, я готовий взяти електронний браслет Борислава Розенблата, який зараз звільнився. Я готовий піти на усі ці речі, я суду не боюсь», - запевняє обвинувачений Муравицький.

Заслухавши думку учасників судового розгляду суд ухвалює наступне:

«На даний час судовий розгляд не завершено, що дає підстави вважати, що по справі існують обгрунтовані ризики, їх можливість вплинути на встановлення істини по справі та в подальшому перешкодити виконанню процесуальних рішень по справі. Тому, обраний обвинуваченому запобіжний захід тримання під вартою необхідно продовжити до 15 квітня 2018 року», - зачитує ухвалу суддя Корольовського районного суду м. Житомира Ніна Янчук.

Нагадаємо, 15 лютого з півгодинним запізненням у Корольовському районному суді Житомира розпочалося чергове засідання у справі блогера Муравицького, якого СБУ звинувачує у держзраді.

Як повідомляв Житомир.info, ввечері 19 червня минулого року в Інтернеті почала поширюватися інформація про те, що в Києві на хабарі затримали охоронця народного депутата від Житомира Борислава Розенблата, сам нардеп назвав це затримання спланованою провокацією. 20 червня детективи НАБУ та прокурори САП повідомили про підозру шести особам, причетним до вимагання та одержання неправомірної вигоди за сприяння іноземній компанії в здійсненні видобутку бурштину в Україні, серед яких – два охоронця народного депутата Борислава Розенблата. 18 липня Солом'янський районний суд міста Києва обрав запобіжний захід народному депутату Бориславу Розенблату у вигляді застави в розмірі 7 млн грн, присудив носити електронний браслет та здати закордонні паспорти. Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Кравченко повідомив, що з 19 липня народний депутат Борислав Розенблат носив електронний браслет.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Суд Муравицький держзрада 
Матеріали по темі