Влада

У Житомирській області демонтували один з останніх пам’ятників Леніну, а на його місці хочуть встановити бюст Шевченка

23 February 2018, 10:32

22 лютого у селі Ковбащина Коростенського району Житомирської області демонтували пам’ятник Леніну, питання про демонтаж якого хотіли виносити на сесію облради.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала депутатка Олена Галагуза.

«Пам'ятника тирану у с. Ковбащина Коростенського району вже немає. Оце так: щойно оприлюднила проект рішення обласної ради про два постамента лєніна, журналісти включилися - одразу зреагували на місцях. Ще й сьогодні всеукраїнський телеканал долучився до висвітлення історіЇ. Голова Коростенської РДА Сергій Дмитрук пробував кілька разів повалити, але сьогодні остаточно розпрощалися із радянським спадком. Ще на черзі с. Видибор Черняхівського району. Але зважаючи на коментарі щодо інших пам'яток тиранів по області, доведеться відредагувати мій проект рішення. Дякую усім, хто підтримує», – написала Галагуза.


У коментарі Житомир.info голова Коростенської райдержадміністрації Сергій Дмитрук, пояснив, чому цей пам’ятник не демонтували раніше згідно з законом про декомунізацію.

«Ще в 2014-2015 роках ті пам’ятники, які знаходилися на обліку або органів місцевого самоврядування, державних органів або приватних підприємств, установ і організацій, вони всі були демонтовані. Був там якийсь, незрозуміло, чий він там. Він нікому не належав, ні в кого на балансі не був, тому так вийшло, що його демонтаж затримався. Вчора його демонтували приватні особи», – розповів Дмитрук.

За його словами, на місці пам’ятника Леніна у Ковбащині планують встановити бюст Шевченка.

«З постаментом може щось і зробимо. Можливо, там буде бюст Шевченка. Якщо встигнемо до 9 березня, знайдемо фінансовий ресурс, то поставимо», – зазначив голова Коростенської РДА.



Як повідомляв Житомир.info, рівно чотири роки тому, 21 лютого 2014 року, впродовж трьох годин активісти намагалися повалити пам’ятник Леніну на майдані Соборному у Житомирі. Наступного дня на місце, де стояв пам’ятник, юрбою сходилися люди, які хотіли на власні очі переконатися, що монумент дійсно знесли. Голову «вождя» встановили на барикадах перед облдержадміністрацією.

Після того, як вночі 21 лютого був повалений пам’ятник Леніну в Житомирі, подібна хвиля прокотилася й іншими райцентрами області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: декомунізація ленін Дмитрук Галагуза 
Матеріали по темі