Місто

​Чи планують житомиряни святкувати «День захисника Вітчизни» 23 лютого. Опитування

23 February 2018, 14:10

Радянський «День захисника Вітчизни», який багато років поспіль відзначали в Україні 23 лютого, скасували іще у 2014. Замість нього з’явився День захисника України - 14 жовтня. Ми вирішили поцікавитися у житомирян, чи викреслили вони 23 лютого зі свого календаря свят, а чи навпаки ностальгують за ним й планують, попри все, вітати тих, хто служив у армії за радянських часів.


«То є пережитки минулого. Святкуємо або 14 жовтня, або 6 грудня», - відповідає Анна.

«Ми не святкуємо в родинному колі, але іноді вітаємо людей, які служили у радянській армії», - говорить Марина.

«Тато, дідусь - для них це, можливо, іще і є святом. Хоча декілька років навіть і тата не вітаю з цим святом», - додає Анна.

«Святкуємо не як політичне свято, а ми ж військові, довго служили. Тому для нас це свято чисто військове», - каже Володимир.

«Один раз мене запитали, казали, що знають, що немає листівок з 23 лютого, але попросили щось подібне. От і все», - ділиться Людмила.

«Обов’язково. Я дочка колишнього військовослужбовця, і як з дитинства його святкувала, так і святкую. Привітала чоловіка, приготувала подарунок», - розповідає Тетяна.

«Ми його ні з чим не пов’язуємо, тільки зі своєю молодістю. Ми його все життя святкували і будемо святкувати», - запевняє Володимир.

«Я прослужив невеликий термін у радянській армії і вважаю, що все одно ті покоління, мої, цей день будуть святкувати, як би там не було. Тому що радянська армія, тоді була зовсім інша країна, інша держава, і захищала свої рубежі так, як зараз звичайна наша українська армія. Я з повагою ставлюсь і до тієї армії, і до теперішньої, нашої української», - сказав Петро.

«Ми святкуємо всі свята української держави: 14 жовтня, 6 грудня і інші свята, які є у нашій державі. Якщо люди, які служили колись в цій армії, коли їхні діди, прадіди служили, то нічого страшного немає, якщо вони згадають про це не на широкий загал», - висловлює свою думку Анатолій.

«Вже не святкуємо. Хоча тата і свекра вітаємо, тому що вони були у армії при Радянському Союзі. У родинному колі більше святкуємо 14 жовтня. У мене два хлопці, і я їх привчаю святкувати вже українські свята», - говорить Світлана.

«Взагалі 23, я думаю, має залишитись святом. Це напевно таке переконання від батьків, від діда. Чому б ні? Ще не зовсім звикли до 14 жовтня і не всі усіх вітають цього дня», - зауважує Євген.

Як повідомляв Житомир.info, з 2014 року українських чоловіків вітають з Днем захисника України, до цього з 1999 року 23 лютого відзначали День захисника Вітчизни.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: 23 лютого свято опитування  
Матеріали по темі