Влада

​Житомиряни можуть долучитися до обговорення механізму зарахування дітей у перший клас

5 March 2018, 17:11

Міністерство освіти і науки України розмістило на сайті для публічного обговорення проект Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти.

Про це 5 березня повідомив Урядовий портал.

«Проект документа описує механізми зарахування дітей до початкової (1-4 клас), базової (5-9 клас) та старшої (10-11 клас) школи. Зокрема, новий порядок зарахування до початкової школи ґрунтується на засадах її територіальної доступності. Тобто кожна школа має прийняти дитину, яка живе на території її обслуговування. Цей принцип закладено в Законі «Про освіту». Так гарантується першочергове право дитини з цієї території навчатися в державній чи комунальній школі. Але, за бажанням, батьки можуть віддати дитину й в іншу школу на вільні місця. Закріплення за школами території обслуговування належить до компетенції місцевих органів влади», - інформує Урядовий портал.

Отже, поняття «конкурс в перший клас», яке вже багато років викликає нарікання з боку батьківської спільноти, відходить у минуле.

У проекті Порядку передбачено, що для зарахування дітей у 1-й клас батьки мають подати пакет документів до 31 травня. При цьому присутність дитини під час подання заяви чи в процесі її зарахування не є обов’язковою, не може вимагатися працівниками закладу освіти чи бути умовою зарахування.

Наказ про зарахування усіх дітей до 1-го класу видається не пізніше 1 червня (перша, основна хвиля зарахування) і оприлюднюється в закладі освіти та на його веб-сайті. Батьки також мають право подати документи на зарахування дитини в інші школи (не за місцем проживання) на вільні місця. Інформація про наявність таких місць розміщується в закладі, на його сайті або сайті відповідного органу управління освіти впродовж трьох робочих днів з дня їх появи. Зарахування на вільні місця відбувається до 15 червня (друга, додаткова хвиля зарахування).

У запропонованому Порядку також докладно описані механізми зарахування, відрахування та переведення учнів до гімназій (5-9 клас) та ліцеїв (10-11 клас).

Усі пропозиції, що надходитимуть до Міністерства під час громадського обговорення, будуть ретельно опрацьовані робочою групою та запропоновані до включення в проект документа. Пропозиції та зауваження можна надсилати до 25 березня 2018 року на електронну адресу v_bozhinskiy@mon.gov.ua.

Нагадаємо, 21 лютого 2018 Кабінет Міністрів затвердив Державний стандарт початкової освіти, за яким навчатимуться першокласники з 1 вересня 2018 року. У ньому закладено, що саме дитина має знати, вміти, розуміти після завершення чотирьох перших класів.

Як повідомляв Житомир.info, 4 серпня 2017 колегія Міністерства освіти і науки України затвердила 13 оновлених та «розвантажених» навчальних програм для школярів 1-4 класів, і вже з 1 вересня дітям в молодшій школі буде навчатися легше. З нового навчального року в Житомирі припиняють набір учнів до трьох НВК, відповідь заступника мера на петицію стосовно їх закриття читайте тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: школяр освіта першокласник 1 клас  
Матеріали по темі