Здоров'я

Кожен офіційно працюючий житомирянин має право на безкоштовну медичну реабілітацію від держави, - Валерій Прокопчук

6 March 2018, 15:47

З 1 січня 2018 року вступили в силу нововведення, які передбачають новий порядок направлення застрахованих українців на лікування у санаторії чи на курорти.

Про новий порядок розповів в. о. начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області Валерій Прокопчук.

«Офіційно працевлаштована людина має право на відшкодування витрат на реабілітацію свого здоров’я. Цим правом можна скористатися тільки після стаціонарного лікування – за рекомендацією лікаря та за висновком лікарської-консультативної комісії. Також, правом на безкоштовну реабілітацію можуть скористатися і маленькі жителі Житомирщини, батьки яких працюють офіційно. Хочу також наголосити, що за час медичної реабілітації застраховані особи отримає оплату листів непрацездатності. Працюючі вагітні жінки скористатися правом на відновлення здоров’я можуть безпосередньо з жіночої консультації», - повідомив Валерій Прокопчук.

За його словами, минулого року правом на безкоштовну реабілітацію скористалися 364 особи, цьогоріч за новою Програмою вже є 41 договір. Одна людина може отримати 14 тисяч 400 гривень коштів Фонду, період реабілітації – до 24 календарних днів.

«Особливістю у нововведенні є окремий пункт, який стосується бійців АТО та їхніх сімей. Зокрема, після демобілізації учасники антитерористичної операції мають право на лікування (у супроводі членів сім’ї: чоловік/дружина та неповнолітні діти) в реабілітаційному відділенні санаторно-курортних закладів. Процедура реєстрації на претендування безкоштовного відновлення здоров’я така ж, як і для звичайних громадян. Та військові повинні пам’ятати про медичні показання: порушення адаптації; розлади, пов’язані зі споживанням їжі; неорганічні розлади сну; соматоформні розлади та неврастенія», - наголосив керівник виконавчої дирекції ФСС.

Санаторно-курортні, які можуть отримати кошти Фонду за реабілітацію громадян, проходять сувору перевірку. Зокрема, такі структури повинні забезпечити нейрореабілітацію, м’язово-скелетну, кардіо-пульмонарну, медико-психологічну реабілітації; реабілітацію після оперативних втручань на органах зору, при порушенні перебігу вагітності та інші соматичні реабілітації. Наразі у списку вже близько 30 санаторно-курортних закладів.

За словами Валерія Прокопчука, часто житомиряни полишають ідею відновити власне здоров’я через кілометраж, який доводиться долати до санаторію чи курорту, адже за поїздку громадяни повинні платити зі власної кишені. Зараз управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області намагається спільно з місцевою владою та лікарями вирішити цю проблему. Зокрема – дати дозвіл на прийняття пільгових пацієнтів у санаторії «Дениші», який знаходиться в Житомирському районі.

«Це стане чудовою пропозицією для самих житомирян, та й для місцевого бюджету також. Бо відшкодування витрат за медичні послуги йтимуть в обласний бюджет, тоді як зараз ці гроші «розпилюються» по Україні. Наразі «Дениші» уже зібрали весь необхідний пакет документів, тому, певно, скоро ми побачимо його у загальних списках санаторіїв», - повідомив Валерій Прокопчук.

Як повідомляв Житомир.info, в травні минулого року ОДА повідомляла, що відтепер путівки для осіб з інвалідністю та постраждалих учасників антитерористичної операції закуповуватимуться на підставі тристоронньої угоди: особа – управління праці та соціального захисту населення – санаторій.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ФСС страхування санаторій Прокопчук  
Матеріали по темі