Місто

Жителі Житомира не зобов’язані сортувати сміття, – Кондратюк

7 March 2018, 13:14

З 1 січня 2018 року вступила в дію правка до закону «Про відходи», яка забороняє захоронення на полігонах непереробних побутових відходів. Внесений закон ще у 2012 році, а у 2017 році запрацювала угода ЄС, і ця правка, відповідно, відповідає європейським директивам.

То чи справді житомиряни мають тепер сортувати сміття? Про це ми поцікавилися у заступника мера Житомира Сергія Кондратюка в ефірі програми «Тема дня».

«Насправді ця правка стосується органів місцевого самоврядування і перевізників сміття. Жителі Житомира сьогодні не зобов’язані сортувати сміття. Якраз вивозити несортоване сміття на полігон забороняється і покладається відповідальність на органи місцевого самоврядування. На жителів Житомира сьогодні покладається інша відповідальність, вона заключається в тому, щоб сміття зносити на наші сміттєзбірні майданчики, саме побутове сміття. Давайте згадаємо, що коли у нас місто будувалося, ніколи не було передбачено сміттєзбірних майданчиків. Ці майданчики «народилися» набагато пізніше: вони дозволяють людям економити свій час. Але знову ж таки, ми говоримо про побутове сміття! А у нас сьогодні житомиряни виносять туди великогабаритне сміття: дивани старі, шафи, будівельне сміття, тощо. Так ось саме за це є відповідальність! Вона для фізичних осіб становить 360-800 гривень, а для юридичних до 1700 гривень», - сказав Сергій Кондратюк.

«Якщо ми говоримо про три-чотири контейнера: для паперу, пластмаси, для скла, якщо ми хочемо сортувати все – це нереально. У нас 400 сміттєзбірних майданчиків, ось уявіть собі, у нас буде не місто, а суцільні контейнери зі сміттям. Тому для цього існують сміттєпереробні заводи. Комплексного сміттєзбірного заводу в Україні немає. Якщо говорити про сміттєспалювальні заводи, то у нас від один, і три сміттєспалювальні установки, знову ж таки – на всю Україну. І тому щороку в країні збільшується кількість несанкціонованих полігонів», - наголосив Сергій Кондратюк.

Повністю ефір програми «Тема дня» на Житомир.info дивіться тут

Як повідомляв Житомир.info, наші журналісти поцікавилися у житомирян, чи готові вони сортувати побутові відходи, та що думають про введені законом штрафи.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Кондратюк ефір Тема дня сміття  
Матеріали по темі