Економіка

В 19 територіальних одиницях Житомирської області середня зарплата була менше 6 тисяч гривень, - ОДА

13 March 2018, 10:37

За наявними статистичними даними у територіальному розрізі рівень заробітної плати за ІІІ квартал 2017 року нижче середньообласного показника (6029 грн.) зафіксовано у 19 територіальних одиницях, зокрема, у Романівському (4665 грн.), Ружинському (4712 грн.), Любарському (4771 грн.), в Ємільчинському (4994 грн.), у Коростишівському (5038 грн.), Брусилівському (5099 грн.), Пулинському(5103 грн.), Черняхівському (5143 грн.), Овруцькому (5190 грн.) районах.

Такі дані наведені в розпорядженні голови Житомирської облдержадміністрації Ігоря Гундича «Про заходи щодо легалізації трудових відносин, забезпечення мінімальних гарантій з оплати праці, підвищення рівня заробітної плати», - яке він підписав 6 березня.

«Актуальним залишається питання щодо підвищення рівня оплати праці працівників. За статистичними даними номінальна заробітна плата працівників області за 2017 рік становила 5836 грн. У загальнодержавному рейтингу за цим показником область займала 21 місце. Індекс реальної заробітної плати за цей період становив 126,6%і є вищим за загальнодержавний показник (по Україні – 118,9 %, відповідно 7 рейтингове місце)... Серед чинників, які негативно впливають на стан ринку праці, є зменшення чисельності працівників в області. За статистичними даними середньооблікова чисельність працюючих у грудні 2017 року порівняно з груднем 2016 року зменшилася на 3832 особи або 2,2%. Середньооблікова чисельність працюючих за ІІІ квартал 2017 року у порівнянні до І кварталу 2017 року зменшилася на 585 осіб або на 0,3%.Значне зменшення чисельності працюючих відбулося у Нов.-Волинському районі (на 7,1%), Лугинському (на 5,7%), в Олевському (на 5,3%), у Попільнянському районах (на 5,2%)», - зазначається у документі.

Водночас відзначається позитивна динаміка зростання надходжень до місцевого бюджету та єдиного соціального внеску за результатами підвищення на державному рівні розміру мінімальної заробітної плати і посилення контролю за дотриманням законодавства з праці. За даними головного управління ДФС в області упродовж 2017 року сума податку з доходів фізичних осіб у порівнянні до попереднього року збільшилася на 44,5 % або на 1,2 млрд.грн., єдиного соціального внеску – на 40,7 % або на 1,1 млрд.грн.

«За результатами вжитих спільно з територіальними органами Державної фіскальної служби, головного управління Пенсійного фонду України в області, управління Держпраці в області заходів легалізовано працю 5404 громадян, донараховано11,1 млн. грн. податків та платежів, з яких надійшло до бюджету 2,1 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску. Найбільш ефективною зазначена робота була організована в Народицькому, Олевському, Новоград-Волинському, Брусилівському, Баранівському, Ємільчинському, Коростишівському, Черняхівському, Коростенському районах, найнижчі показники ефективності – у містах Житомирі, Бердичеві, Новоград-Волинському, Коростені, в Андрушівському районі», - йдеться у розпорядженні.

Голова ОДА визначає пріоритетним завданням діяльності місцевих органів виконавчої влади і самоврядування підвищення рівня середньої заробітної плати працівникам.

Розпорядженням затверджений План спільних заходів з питань детінізації доходів громадян та зайнятості населення на 2018 рік.

Як повідомляв Житомир.info, за даними статистики в грудні минулого року в Житомирській області лише 16,7% працівників отримували зарплату більше 10 тис. грн. За минулий рік керівники деяких структурних підрозділів апарату Житомирської облдержадміністрації отримали більше 300 тис. грн зарплати.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ОДА розпорядження зарплата  
Матеріали по темі