Суспільство

106-річній чениці з Житомирської області, яка мріє побачити родичів, зробили операцію на оці

14 March 2018, 11:04

У Житомирській обласній клінічній лікарні ім. О.Ф. Гербачевського у відділенні мікрохірургії ока успішно прооперували найстарішу в Україні схимонахиню Іоанну, якій 25 березня виповниться 107 років і яка 7 років тому повністю втратила зір.

Про це 13 березня повідомив сайт Житомирської облради.

«Схимонахиня служить у Жіночому ставропігійному монастирі на честь Афонської ікони Божої Матері, що в урочищі Кип’яче Малинського району. Як розповіла завідувачка відділення лікарні Ганна Борщівська, жінці встановлено діагноз - вікова зріла катаракта, вона не бачила на обидва ока впродовж кількох років», - інформує облрада.

«Зазвичай в такому віці ми вже не робимо такі операції, але до матушки приїжджають родичі і вона дуже сильно захотіла не лише їх почути, а й побачити. Монахині вирішили зробити їй подарунок, сподіваючись, що операція пройде успішно і у неї відновиться зір, хоча б частково. Знайшлись благодійники, які профінансували операцію. Прооперувати вдалося лише одне око - замінили мутний природний кришталик на штучний, адже друге око виявилось безперспективним. Жінка операцію перенесла нормально, все пройшло без ускладнень, враховуючи її вік. Зараз схимонахиня поступово одужує, чіткості в оці ще немає, але силуети вона вже бачить. Наразі зір відновився на 2%, але сподіваюсь, що він ще покращиться», - розповіла Ганна Борщівська.

За даними облради, 14 березня схимонахиню виписують з лікарні і вона повертається до святої обителі.

Довідка з сайту монастиря: Майбутня схимонахиня Іоанна, в миру – Марія Дмитрівна Мороз, народилась 25 березня 1911 року в Чернівецькій області. У 90-х роках онук схимонахині Роман, який став священиком, відродив та розбудував три монастирі, які знаходяться в урочищі Кип’яче Житомирської області, – Казанської ікони Божої Матері, Афонської ікони Божої Матері та Силуана Афонського. Саме з монастирем у Кип’ячому пов'язала своє життя Марія Мороз. У 2008 році в Чернівцях вона була пострижена в іночество. Згодом переїхала в Монастир Афонської ікони Божої Матері на Житомирщині. У 100-літньому віці була пострижена в монашество, а згодом у велику схиму з іменем Іоанни. Матушка Іоанна пережила дві світові війни, страшні голодомори, епідемію туберкульозу. Рятувала людей від хвороб. Чоловіка Марії арештували і на 10 років відправили на Урал за націоналістичні погляди. Не оминула заслання і сама Марія: родину розкуркулили (мали п’ять гектарів землі, дві корови та два коня) і теж відправили на висилки в Сибір, де сімя провела близько 16 років.

Житомир.info

Фото з сайту облради:

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: схимонахиня чениця Іоанна операція  
Матеріали по темі