Економіка

Суд зобов’язав виконавчу службу повернути «Житомиртеплокомуненерго» майже 300 тисяч євро ЄБРР

20 March 2018, 16:58

Суд зобов’язав відділ примусового виконання рішень департаменту Державної виконавчої служби Міністерства юстиції України повернути на рахунок КП «Житомиртеплокомуненерго» майже 300 тисяч євро, які стягнули за позовом НАК «Нафтогаз України».

Про це на брифінгу 20 березня повідомив мер Житомира Сергій Сухомлин.

«Житомиртеплокомуненерго» тиждень тому виграло апеляційний суд, ще день-два і рішення вступить в силу. В минулому році в нас було списання коштів Європейського банку реконструкції та розвитку з рахунків теплокомуненерго. Ми казали, що це незаконна операція з боку виконавчої служби і рішення суду – на користь «Житомиртеплокомуненерго». Виконавча служба повинна нам повернути на рахунок теплокомуненерго 293 тисячі євро», - сказав Сергій Сухомлин.


Вочевидь, йдеться про судову тяганину «Нафтогазу» та «Житомиртеплокомуненрго», яка триває ще з 2013 року. Тоді НАК «Нафтогаз України» позивалася до «Житомиртеплокомуненерго» і вимагав стягнути з комунального підприємства 36 мільйонів 77 тисяч гривень заборгованості за поставлений природний газ за договором 2011 року. З цієї суми 30 млн 174 тис. грн – основний борг, 2 млн 493 тис. грн – пеня, 2 млн 386 тис. грн – штраф та ще 1 млн 23 тис. грн – 3% річних.

В січні 2014 року Господарський суд Житомирської області частково задовольнив позов, зменшивши розмір пені та штрафу, і стягнув з «Житомиртеплокомуненерго» близько 28,6 мільйонів гривень, ще 3 млн 560 тис. грн відповідач сплатив 23 грудня 2013 року.


Скріншот рішення Господарського суду Житомирської області від 20 січня 2014 року

Виконуючи рішення суду, відділ примусового виконання рішень департаменту Державної виконавчої служби стягнув з рахунку КП «Житомиртеплокомуненерго» 292 тисячі 130 євро. Комунальне підприємство поскаржилося на дії виконавчої служби, оскільки кошти були зняті з рахунку зі спеціальним режимом використання. На ньому знаходились кредитні кошти, надані Європейським банком реконструкції та розвитку для фінансування проекту по удосконаленню теплової мережі та гарячого водопостачання Житомира.


Скріншот ухвали Господарського суду Житомирської області від 29 січня 2018 року

29 січня 2018 року Господарський суд Житомирської області скаргу «Житомиртеплокомуненерго» задовольнив, визнав дії державного виконавця, що стягнув гроші, неправомірними та зобов’язав ДВС повернути на рахунок підприємства 292 тисячі 130 євро. Державна виконавча служба з рішенням не погодилась і подала скаргу. Рівненський апеляційний господарський суд 3 березня залишив апеляційну скаргу без руху.

Як повідомляв Житомир.info, в червні 2016 року мер Житомира Сергій Сухомлин розповідав про суди з «Нафтогазом»: за позовом компанії виконавча служба блокувала рахунки КП «Житомиртеплокомуненерго», на яких були кредитні кошти ЄБРР.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: теплокомуненерго Нафтогаз Сухомлин суд виконавча служба ЄБРР  
Матеріали по темі