Місто

​У Житомирі оглядали електробус за 300 тисяч доларів, який може проїхати до 300 км без зарядки

21 March 2018, 16:40

Зручне сидіння для водія, яке можна відрегулювати індивідуально, та просторий салон, здатний вмістити до 83 пасажирів – у Житомирі розпочали тестування електробуса китайського виробника SKYWELL. Цей автобус приїхав своїм ходом із Києва, витративши на дорогу усього 36% заряду акумулятора. У Житомирі його оглянуть техніки трамвайно-тролейбусного управління, і потім транспорт так само своїм ходом повернеться до столиці. За словами міського голови, місто дуже довго підшуковувало підходящий варіант такого виду екологічного транспорту.

«Ми довго підбирали партнерів для цього проекту. Тільки я був на 4 заводах в Китаї, які виробляють електробуси. Були різні пропозиції. Зараз директор компанії дасть повнішу інформацію про експлуатаційні характеристики такого виду транспорту. Тому що від самого початку висока ціна, вона потім, якщо ми дивимося вперед на період хоча б на п'ять років, вона окупається через різницю в експлуатації. Скажу тільки, що виробник SKYWELL в рік виробляє в Китаї 25, якщо я не помиляюся, тисяч електробусів», - розповідає Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.


Офіційний представник китайської компанії в Україні розповів, що під час тестування в Києві водієві навіть не вдалось розрядити автобус повністю.

«Ці електробуси вільно проїжджають 300 кілометрів. У міському циклі ми їх тестували під навантаженням. Баластували, укладали мішки з піском, які імітували вагу пасажирів. Ми тестували їх в цьому режимі по міських пагорбах міста Києва. Взимку тест показав 287 кілометрів. Це до переходу в економ-режим. Після переходу в економ-режим автобус успішно доїхав до бази. Тобто, загальний кілометраж, щоб він взагалі став - ми так і не протестували, ми навіть не знаємо, скільки б він проїхав, якби їхав до повної зупинки. У підсумку, коли він приїхав на базу, то було вже 290 кілометрів. Ми просто не стали далі ризикувати, але переконалися в тому, що свої 300 кілометрів електробус під завантаженням в зимовий період проходить», - розповідає ексклюзивний представник «Nanjing Golden Dragon» ltd в Україні Арсеній Абдураїмов.

Залежно від комплектації ціна на такий 12-метровий транспортний засіб може коливатись від 290 до 320 тисяч доларів. Є й дешевший 8-метровий електробус. Він коштує від 240 до 270 тисяч доларів. Офіційні представники китайського виробника дають гарантію на електробуси.

«Гарантійний термін на ці електробуси - 3 роки, 200 000 кілометрів пробігу. На акумулятори ми даємо гарантію п'ять років. Що стосується експлуатаційних термінів. Акумулятори розраховані на 5000 циклів. Але з урахуванням того, що на одному заряді електробус проїжджає близько 300 кілометрів, то, помноживши 300 на 5000, ми отримуємо максимальний термін експлуатації акумуляторів - півтора мільйона кілометрів. У наших умовах, я думаю, що це буде не півтора мільйона, але це буде більше ніж мільйон кілометрів однозначно», - додає Арсеній Абдураїмов.

Після оглядин електробус від’їхав до ТТУ, де його мають оглянути спеціалісти підприємства.

Нагадаємо, вранці 21 березня Житомира з Києва приїхав електробус, який тестували на зручність та витривалість.

Як повідомляв Житомир.info, 31 травня 2017 року в міськраді анонсували закупівлю двох тестових електробусів, які возитимуть громадян безкоштовно. В серпні з'ясувалося, що Житомир не отримає два електробуса, які безкоштовно возитимуть громадян в ті мікрорайони, де не ходить електротранспорт. Датою відміни торгів було вказане 28 липня 2017 року, причина - «допущення до оцінки менше двох тендерних пропозицій». Сума тендеру по обом лотам становила 10 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: електробус автобус ТТУ  
Матеріали по темі