Політика

Про що говорили народні депутати на виїзному засіданні бюджетного комітету Верховної Ради у Житомирі

23 March 2018, 21:48

23 березня після оглядин майбутнього Центру реабілітації АТОшників під Житомиром та стадіону «Полісся» народні депутати України провели в Житомирській облдержадміністрації виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

В ході засідання народні обранці заслухали керівників управлінь та департаментів ОДА. Зокрема, директор департамент містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Роман Щебетов та начальник управління сім'ї, молоді та спорту Світлана Гресь доповіли про реконструкцію Центрального стадіону та діяльність спортивних організацій в регіоні, начальник управління дорожнього будівництва та інфраструктури Роман Крисюк розповів про стан доріг в області, а мер Житомира Сергій Сухомлин інформував про необхідність реконструкції злітної смуги аеропорту «Житомир».


Після цього слово взяли народні депутати. У своїх промовах вони торкнулись як медичних субвенцій, так і компенсацій а субсидіювання населення.

«Щодо енергосубвенції на пільги та субсидії. Наскільки ми знаємо, вчора нас Мінфін проінформував, що вони черговим траншем закрили «кредиторку» за грудень і повністю закрили заборгованість за січень... Та сума пропорційно була розподілена по країні і мала би закрити січень. На наступний транш ми плануємо повністю закрити січень та лютий. Тому я думаю, що найближчим часом це питання зніметься», - сказав народний депутат України Сергій Мельник (фракція Блоку Петра Порошенка).

Частина промов торкнулась закупівлі медичного обладнання та заборгованості за нього перед приватними структурами.

«Я розумію, що сьогодні є така реалія, як заборгованість за медичне обладнання з 4,7 до 10 «з копійками» мільйонів. Але державний бюджет не може платити штрафні санкції. Напевно, все-таки треба звертатись до відповідних компетентних органів, бо якщо комерційні структури будуть заробляти на державному бюджеті, то це, я вважаю, недопустимо. Ми то можемо постаратись врегулювати через Кабінет міністрів основну суму боргу, але штрафні санкції… Ще такого світ не бачив, щоб державний бюджет віддавав комерційним структурам. В загальному ми це питання візьмемо на контрольі будемо думати як через Кабмін питання врегулювати», - запевнив народний депутат Володимир Шкварилюк (фракція Народного фронту).

Нардеп також говорив про механізм допомоги держави місцевій владі у купівлі нового дороговартісного обладнання.

«Наступне питання щодо лінійного прискорювача. Однозначно його, тим більше на Житомирщині, потрібно мати. Це навіть не обговорюється. Єдине, що треба зробити вам перші кроки. Треба розробити проектно-кошторисну документацію. Я вважаю, що це за рахунок місцевих коштів. І закласти хоча би частину коштів для того, щоб як тут написано: придбати томограф, це як би додатково лінійного прискорювача, і побудувати приміщення. То треба закласти хоча б мінімальну суму для співфінансування, щоб розпочати процес будівництва. Лінійний прискорювач ми не купимо і навіть не закладемо кошти на 2018 чи 2019 рік, поки у вас не буде бази. Бо купити таке дороговартісне обладнання, щоб воно стояло на складі, то це трохи не логічно. Тому вам така порада. А ми будемо пропонувати Мінфіну навіть окремим рядком лінійний прискорювач, бо сума непосильна для будь якого обласного бюджету», - сказав Володимир Шкварилюк.

У своїх промовах окремі депутати відзначали й перспективи Житомира.

«В першу чергу як колишній спортсмен я почну зі спорту. Один з найважливіших моментів, щоб розвивався спорт в області. Ця обличчя області і обличчя нашої держави в цілому. Я побачив інтенсивне будівництво стадіону, і я дуже це вітаю. Це дасть можливість підвищити потенціал різних видів спорту і дасть можливість виховувати гідних спортсменів. Окрема подяка губернатору і мерії, тому що без вас це все не можливе. Я хочу виділити ті моменти, в яких ви позитивно рухаєтеся вперед. Я не можу не помітити того ж будівництва аеропорту. Це дуже важливо, тому що він дасть можливість, в першу чергу, робити рейси навіть усередині України. Бо практично в кожній області є аеропорти. Якщо ми перетворимо їх в нормальну робочу систему, то це буде те, чого немає в інших державах. Це дасть можливість розвинути логістику, інфраструктуру, туризм. І не говорити про дороги неможливо, бо Житомир – одне з транзитних міст. І тут дороги відіграють одну з найважливіших ролей», - сказав народний депутат України Хвича Мепарішвілі (фракція Народного фронту).

Також члени бюджетного комітету хвалили житомирянина, віце-прем’єр-міністра – міністра регіонального розвитку Геннадія Зубка, якого називали не інакше як «найбільш ефективний менеджер», «відома людина» та «найкращий віце-прем’єр-міністр України».

Як повідомляв Житомир.info, 20 березня у Житомирі Геннадій Зубко презентував проекти спроможних мереж розбудови сільської медицини.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: нардеп ВР комітет бюджет  
Матеріали по темі