Суспільство

У Зарічанах збурилися місцеві жителі після заяв про нібито незаконно вирубку лісу

27 March 2018, 17:20

Понад півсотні місцевих мешканців збираються на околиці села Зарічани із самісінького ранку. Усі вони збурені низкою публікацій у соцмережах та на деяких сайтах про те, що у їхньому селі нібито нелегально вирубують ліс. Люди ж переконують, тут зрізалися або старі сухі дерева, або ділянки, уражені короїдом, або ж заготовлявся стиглий ліс.

«Я вважаю, що правильно роблять, що зрізають. Потрібно зрізати їх, щоб вони не падали на будівлю. Я вважаю, що там, де незаконно, потрібно дивитися, і на це є орган прокуратури, нехай на це дивляться. А коли це узгоджено з людьми, які тут живуть, коли це узгоджено з керівництвом, коли лісники, які відповідають за це, якщо це робиться по закон, тут нікого нема, хто скаже, що це непотрібно робити. Навіщо цей сухостій, який падає нам на голови», - розповідає місцева мешканка Світлана Овсяннікова.


Люди розповідають, такі санітарні вирубки конче необхідні, аби зупинити поширення короїда. І наголошують, одразу після вирубки на цій території лісівники висаджували молоді дерева: модрину і сосну, цього року експериментують і з грецьким горіхом.

«Ви гляньте, он та сосна. Тут було страшно, як після пожежі. Тут поки оформлювали документи, то ця ділянка вдвічі ширша стала. Його треба одразу зрізати, бо ця ділянка постоїть рік-два і з нього нічого не буде. Ні дров, ні ділової. Я вважаю, що вони вчасно схаменулися, і це правильно. Це хтось пустив «пушку», хто взагалі не розуміється, і займається дурницями. Все правильно зроблено і вчасно. Вирубали і одразу почадили», - говорить місцевий мешканець Леонід Бродовський.

«Ліс сохне, зарічанське лісництво - 5 тис 88 га, рубаємо суцільними рубками санітарними 15-16 га. в залежності від стану», - коментує лісничий Зарічанського лісництва Валерій Рябов.

У селі переконують, перш ніж зрізати уражене дерево, лісівники проходять складну процедуру, аби довести, що вирубка є необхідною.

«Беруться аналізи, якщо доводиться, що є така хвороба, створюється комісія, скрізь це погоджується, якщо дійсно научним ляхом доведено, що воно хворіє, то приймається міра, щоб цю хворобу локалізувати», - пояснює в.о. старости с. Зарічани Володимир Ткачук.

Журналістам демонструють ще одну ділянку. Тут вирубали виключно уражені сосни, натомість здорові дуби продовжують рости, як і раніше.

«В інтернеті з’явилися деякі статті, що у Зарічанах незаконно вирубується ліс. Ми сьогодні чуємо і бачимо, що всі рубки, які проводяться в нашому лісгоспі, вони є заплановані матеріалами лісовпорядкування. І разом з тим, люба рубка, яка б не відбувалася, як би ми її не назвали, вона попередньо погоджується по всіх інстанціях, тобто без дозволу проводити рубку ми не можемо. Це досить тяжка процедура, це займає досить багато часу. Якщо короїд вже є на ділянці, він дуже швидкими темпами знищує дерева. Ось ми бачимо ділянку, де була проведена рубка. Але ще вона не була закінчена, як дерева продовжують всихати. Тобто його треба оперативно вирубувати і забирати ці хворі дерева», - коментує головний лісничий ДП «Житомирський військовий лісгосп» Сергій Сірик.

З настанням тепла у Зарічанах планують вкотре провести обстеження і продовжувати санітарну вирубку там, де це буде необхідним.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ліс дерева Зарічани  
Матеріали по темі