Влада

Житомирська ОДА рекомендує районам відходити від практики біління дерев – неестетично і дорого

3 April 2018, 15:43

Підприємства, установи та організації, які займаються благоустроєм територій та утриманням зелених насаджень у населених пунктах, не повинні білити вапном дерева та бордюри.

Про це 3 квітня Житомир.info повідомила прес-служба Житомирської ОДА з посиланням на заступника директора департаменту – начальника управління житлово-комунального господарства Тетяну Варему.

«Відповідно до Закону України "Про благоустрій населених пунктів", який включає у себе правила утримання зелених насаджень, що були затверджені у 2006 році, забороняється білити вапном декоративні дерева та малі архітектурні форми. Оголошуючи санітарний місячник, ми спираємося на ці законодавчі акти. Вже кілька років наголошуємо органам місцевого самоврядування, що потрібно відходити від такої практики, оскільки вона і псує зовнішній вигляд населених пунктів, і витрачаються великі кошти», – говорить Тетяна Варема.

На забороні біління дерев і бордюрів під час весняних толок наголосив у своєму фейсбук і заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе, - повідомляє прес-служба ОДА.

«Традиційно перед Великоднем і травневими святами комунальники та інші небайдужі громадяни виходять на весняні толоки: прибирають сміття, обкопують і висаджують дерева та квіти. Одним словом, «облаштовують територію». При цьому, обов’язковим елементом такого благоустрою чомусь залишається побілка з радянського минулого. Як вишенька на торті! Побілка дерев біля доріг, в скверах і парках, а разом з ними - стовпів, бордюрів і інших елементів міського благоустрою. Чорно-білі дерева в 21-му столітті - дуже суперечлива естетика і сумнівна користь, а білі бордюри - відвертий несмак», - написав заступник міністра.

Лев Парцхаладзе підкреслив, що на біління витрачається значна сума коштів. На його думку, краще використовувати європейський досвід благоустрою територій, наприклад, постійно оновлювати розмітку на проїжджій частині, а дерева у разі необхідності не фарбувати, а обробляти спеціальним розчином від паразитів.

Розпорядження про місячник благоустрою голова Житомирської ОДА ІГор Гундич підписав 15 березня 2018.

Як повідомляв Житомир.info, 29 березня 2018 в Житомирі відбулося виїзне засідання робочої групи щодо організації та проведення весняного загальноміського благоустрою та санітарного прибирання міста. Місячник з благоустрою триватиме місяць: з 26 березня по 26 квітня 2018 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: благоустрій побілка прибирання толока  
Матеріали по темі