Місто

Як у Житомирі на 9 травня штовхались, співали про «страну огромную» і йшли з прапором «На Москву»

9 May 2018, 11:46

У Житомирі 9 травня кількасот людей зібралися біля пам'ятного знаку на майдані Перемоги, щоб колоною рушити до монумента Слави. Поліція і громадські активісти пильнують, аби ніхто не використовував заборонену радянську символіку.

«Там був хлопчик з конваліями. У нього була пілотка, а на ній зірка, серп і молот на ній. Я покликав поліцію, і поліція ввічливо попросила батьків зняти, добре зреагували», - каже житомирянин Леонід Мацієвський.


Але причиною сутички стали не радянські символи, а блакитний прапор з написом «На Москву».

«Так, дійсно Україна брала участь у Другій світовій війні, але не з тими гаслами з якими вони ходять «За Родину», «За Сталина». Прапор «На Москву» нагадує їм про те, що у нас зараз йде війна з Росією. Росія – окупант. І Росія напала на Україну. У нас нема громадянської війни. У нас є окупація і анексія нашої української території», - каже житомирянка Вікторія Артемчук.

Спершу активісти намагалися встановити його на танк, що знаходиться на постаменті у центрі майдану Перемоги, втім, поліція завадила їм це зробити. Тоді активісти очолили ходу, що прямувала містом. Втім, невідомий чоловік спробував вирвати прапор з рук активістів. Учасники маршу намагалися відтіснити житомирянина. Розборонити та заспокоїти натовп спробували поліцейські. Слід зазначити, що громадський порядок на майдані Перемоги та під час маршу колони забезпечували понад 300 правоохоронців.

Після короткої штовханини прапор «На Москву» повернувся на початок колони.

«Цей прапор - це подразник нашої нафталінової частини суспільства, тому хотіли відібрати прапор. Добре, що хлопці відбили і мене, і прапор. Мене вже почали крутити, забирати, витягувати прапор», - розповідає громадський активіст Павло Кобилінський.

Нагадаємо, в минулому році за інформацією ГУНП, в урочистих заходах взяли участь близько 4 тисяч людей.

Як повідомляв Житомир.info, зранку на майдані Перемоги у Житомирі активісти намагалися повісити на танк прапор з написом «На Москву». Через нього після початку руху колони виникла сутичка, коли невідомий чоловік спробував вихопити стяг із рук активістів.

Фоторепортаж із майдану Перемоги можна подивитись тут.

Загалом близько тисячі житомирян пройшли ходою від майдану Перемоги до монументу Слави.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: 9 травня ветерани День перемоги активісти поліція  
Матеріали по темі