Місто

День перемоги у Житомирі: хода пам’яті, розповіді учасників Другої світової війни та частування солдатською кашею

9 May 2018, 12:49

У Житомирі пішою ходою до монументу Слави 9 травня прийшли кілька тисяч житомирян. Незважаючи на вранішні штовханини та провокації біля танку на майдані Перемоги, тут, біля «вічного вогню», минулося без сутичок. Люди тримали в руках квіти та портрети своїх родичів, які воювали у Другій світовій війні, згадуючи події 1941 – 1945 років.

«Це мій дідусь Іноземцев Василь Семенович, він дійшов до Берліну, другий мій дідусь на жаль загинув. Тому, я сьогодні тут, в пам’ять про них. Щоб це ніколи не повторилося, щоб Україна нарешті жила у мирі, щоб ця гидка війна закінчилася, яка зараз у нас іде. Мій дідусь воював не для того, щоб зараз гинули наші діти, а для того, щоб був мир. Я прошу Бога, щоб це нарешті здійснилося, щоб був мир на нашій землі», - розповідає Алла Грищук.


«Сьогодні ми згадуємо свого діда - Кудрякова Олександра Миколайовича. Він був заступником командира 55-го корпусу і брав участь у звільненні Києва та України від фашистів», - говорить Тетяна Кудрякова.

«Так багато життів забрала ця війна», - крізь сльози каже Маша Ревінцова.

«Потрібно пам’ятати тих людей, які відстояли наш мир, мир в Україні. Сьогодні потрібно пам’ятати тих, хто загинув і тих, хто сьогодні захищає нашу свободу, нашу незалежність. Вічна їм пам’ять. Ми будемо молитися за тих, хто там, хто воює, хто теж сьогодні відстоює і береже нашу країну», - додає Наталія Русакова.

У натовпі учасників ходи миру ми зустріли справжнього ветерана Другої світової війни – Михайла Барановського. У свої 100 років чоловік заледве говорить, однак переповідає, як і де воював, потрапивши у 17 років до розвідки.

«Я воював, був у розвідці довгий час, двічі поранений в боях, ситуації були складні», - ділиться ветеран Другої світової війни Михайло Барановський.

Традиційно біля монументу Слави відбувся мітинг-реквієм: виступи творчих колективів, спільна молитва та покладання квітів до «вічного вогню». Наостанок, усіх присутніх запросили пообідати на польовій кухні, де роздавали солдатську кашу, чай та хліб.

Нагадаємо, в минулому році за інформацією ГУНП, в урочистих заходах взяли участь близько 4 тисяч людей.

Як повідомляв Житомир.info, зранку на майдані Перемоги у Житомирі активісти намагалися повісити на танк прапор з написом «На Москву». Через нього після початку руху колони виникла сутичка, коли невідомий чоловік спробував вихопити стяг із рук активістів.

Фоторепортаж із майдану Перемоги можна подивитись тут.

Загалом близько тисячі житомирян пройшли ходою від майдану Перемоги до монументу Слави.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ветеран 9 травня День перемоги мітинг молитва  
Матеріали по темі