Культура

​На могилі Івана Сльоти в Житомирі встановили пам’ятник з унікального граніту

14 May 2018, 16:08

На могилі худкерівника і головного диригента Поліського державного ансамблю пісні і танцю «Льонок», Народного артиста України Івана Сльоти у Житомирі встановили пам’ятник зі світло-сірого граніту.

Про це кореспонденту Житомир.info розповіла дружина покійного митця, Заслужена артистка України Валентина Бартош.

Пам’ятник встановили 14 травня на цвинтарі «Дружба», автор і виконавець – відомий коростишівський скульптор Віталій Рожик. На скульптурі – слова з вірша Івана Сльоти:

«Співом – не гнівом! – життям заколошений,

Ще ж я – живий! – ще ніким я не скошений…».

Зі слів скульптора, пам’ятник виготовлений з рідкісного статуарного граніту, видобутого на території села Городське Коростишівського району. За своїми властивостями цей граніт схожий до мармуру.

«Я дуже рада, що мені нарешті вдалося встановити пам’ятник Івану Михайловичу. Вдячна за фінансову допомогу обласній та міській владі, а також окремим спонсорам», - сказала Валентина Бартош.

Нагадаємо, Іван Сльота відійшов у вічність в липні 2014 року на 77-у році життя. У 2017 році дружина митця пояснювала, чому за 2 роки їй не вдалося встановити пам’ятник на його могилі.

Як повідомляв Житомир.info, у вересні 2014 року ансамблю пісні і танцю «Льонок» Житомирської філармонії присвоїли ім’я Івана Сльоти. Улітку 2015 року в Житомирі відкрили меморіальну дошку Івану Сльоті, а в грудні цього ж року вийшла книга про Народного артиста «А льон цвіте. Спогади про Івана Сльоту». 19 лютого 2016 року вулицю Бородія перейменували на вулицю Івана Сльоти. 4 червня 2016 року в Житомирському академічному музично-драматичному театрі імені Івана Кочерги відбувся перший Всеукраїнський фестиваль імені Івана Сльоти «А льон цвіте», а на вулиці Сльоти урочисто відкрили анотаційну дошку. Напередодні дня народження Івана Сльоти, 2 грудня 2016 року, у Житомирі видали книгу "Нескінченна музика життя Івана Сльоти". У квітні 2017 року в рідному селі композитора Яснозір”ї Черкаської області відкрили дошку пам’яті Сльоти. У 2018 дружина митця видала збірку "Вибране" з віршами поета, присвячену 80-річчю з дня його народження.

Інтерв’ю з Валентиною Бартош через рік після смерті Івана Сльоти читайте тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Іван Сльота пам'ятник  
Матеріали по темі