Політика

Житомиряни долучилися до всеукраїнської акції за зміну виборчого законодавства, не обійшлося без суперечок та штовханини

15 May 2018, 12:26

Житомиряни 15 травня на майдані Корольова долучилися до всеукраїнської акції «Ні! Виборам за законом Януковича». Люди прийшли з партійними прапорами та вимагали скасувати мажоритарну виборчу систему, яка, за словами присутніх, породжує корупцію. Натомість треба ухвалити Виборчий кодекс, який передбачає проведення парламентських виборів за відкритими списками.

«Це дуже велика трагедія для України, коли купують виборців, і ми знаємо такі випадки і в Житомирській області, зокрема. Знаємо, що ці люди не понесли за це жодної відповідальності. Це ж корупція у чистому вигляді і щоб ці люди рано чи пізно також сіли за грати. І це одна із важливих тез, яку ми будемо відстоювати», - говорить депутат Житомирської облради від «Об’єднання «Самопоміч» Олена Галагуза.


«Вибори мажоритарників стали синонімом слів «гречка», «підкуп» і «політична корупція». Ми проти цього і ми всі за чесні вибори», - каже представник партії «Демальянс» Владислав Пучич.

«Останні вибори в ОТГ показали, що панують гречка, каруселі, адмінресурс. Нам потрібна зміна системи, де буде верховенство права, влада для народу, а не народ для влади», - зазначає представник партії «Рух нових сил» Віктор Котвицький.

Окрім представників різних політичних сил до акції доєдналися й прості містяни. Запитуємо і у них чому вирішили доєднатись до акції.

«Прийшов підтримати майдан. Сьогодні тут вимагають правильні вибори. Вибори мають бути без корупції», - відповідає учасник акції Вадим Шевчук.

«Я прийшла на прийом до Сергія Івановича Сухомлина. Перший раз він відмінив прийом 8 травня і ось другий раз відмінив. Прийшла з порожньою каструлею, тому що 1400 грн пенсія ветерана праці України, а 1200 грн я заплатила за тепло. Мітинг до цього має відношення: ми не зможемо висунути своїх представників до влади, то от таке буде у нас, якщо ми не змінимо цей закон», - розповідає учасниця акції Тетяна Коловоротна.

Не минулося і без сутичок. Зокрема, громадський діяч Олександр Коцюбко почав обурюватися виступам представників політичних сил та проситися до слова. В результаті чого ледь не сталась бійка через мегафон, проте обійшлося усе невеликою штовханиною.

«Янукович - це вже квіточки, в порівнянні з тим, що зробила ця влада, яку сьогодні представляють Галагуза і ці всі. Ми не повинні їх більше допускати до влади. Ви бачите мені не дають слова», - обурювався Олександр Коцюбко.

Зрештою, акція тривала трохи більше години. Наприкінці учасники збирали підписи під зверненням, в якому виклали усі свої вимоги. З ним планують йти на чергову сесію Житомирської облради за підтримкою депутатів.

«Громадська організація «Центр.UA» ми організували такі заходи по всій Україні. Ми звертаємось до обласної ради з вимогою, щоб на черговій сесії винесли в зал питання – звернення до Верховної Ради з вимогою про те, щоб вони проголосували у другому читанні Виборчий кодекс. Щоб були відкриті списки, за скасування мажоритарки. Саме тому збираємо підписи», - пояснив координатор ГО Сергій Яцик.

Як повідомляв Житомир.info, 18 березня 2018 року близько двохсот людей зібрались на майдані Корольова у Житомирі на акцію щодо імпічменту президента України.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: акція вибори Пучич Галагуза Яцик Коцюбко Котвицький  
Матеріали по темі