Економіка

Житомирський центр інвестицій провів конференцію щодо взаємодії влади, бізнесу і навчальних закладів

22 May 2018, 18:41

Інвестиційна привабливість регіону, демографічна криза, трудова міграція, як її припинити та як виховати професійних кадрів на Житомирщині. Відповіді на ці питання шукали під час спільної конференції представники найпотужніших підприємств області, міської влади та навчальних закладів разом з експертами всеукраїнського рівня. З-поміж яких: Анатолій Амелін, Юрій Романенко та Ігор Тишкевич з Українського інституту майбутнього та Родіон Колишко від Конфедерації роботодавців України. До обговорення дискусійних питань долучилися й більше сотні студентів. На думку організаторів, такі зустрічі й стануть першим кроком на шляху до вирішення питань зайнятості.

«Відчуваємо недостачу кадрів дуже сильно. Друге питання - це освіта, воно безпосередньо пов’язане з демографічною проблемою, проблемою працевлаштування,усе це пов’язано. Разом з тим- інвестиції. Це питання теж включає в себе і демографію, і освіту, і проблему з працівниками. І якщо про цю проблему не говорити, то вона ніколи не вирішиться», - каже директор Житомирського інвестиційного центру Вадим Ліскі.


За статистичними даними доповідачів, наразі більше шести мільйонів працюючих українців шукають заробітку за кордоном. Разом з тим, міграція відбувається не лише трудова, а і освітня. Тому, навчальні заклади також повинні активізуватися та бути конкурентоспроможними на європейському ринку освітніх послуг. Зокрема, у Житомирі нові підходи до навчання та підготовки фахових спеціалістів вже упродовж кількох років впроваджує технологічний університет.

«Два роки тому, ми вирішили повністю змінити систему підготовки в університеті. Ми вибудували модель підготовки за кожною спеціальністю фахівців, які, власне, потрібні роботодавцю. Це дало свій позитивний результат і наштовхнуло нас на інші кроки щодо запровадження дуальної моделі освіти, запровадження стипендій роботодавців для наших студентів. Змішаний тип навчання, коли студенти наприклад 4 дні навчаються в університеті, а два дні на підприємстві. Або навпаки: тиждень тут, тиждень там, семестр тут, семестр там. Все залежить від конкретного випадку, спеціальності та підприємства», - розповідає ректор Житомирського державного технологічного університету Віктор Євдокимов.

Після більш як трьохгодинної дискусії за круглим столом роботодавці, керівники навчальних закладів та експерти з Українського інституту майбутнього зійшлися на думці, що підприємці нового покоління повинні не лише допомагати навчальним закладам готувати фахівців робітничих професій, а й, власне, впроваджувати зміни в системі освіти на користь дуальної форми навчання.

«Доведеться витрачатися на освіту для своїх кадрів, доведеться лобіювати зміни у системі освіти України, доведеться підвищувати зарплатню, боротися з корупційною рентою, яка фактично гальмує оновлення на ринку праці та економіки, щоб Україна зберегла свою життєздатність», - зауважує представник Українського інституту майбутнього Юрій Романенко.

Житомирський центр інвестицій обіцяє й надалі організовувати подібні зібрання. Позаяк, за їхніми результатами можна сформувати чіткі пропозиції для міської та обласної влади щодо необхідності посилення контролю за реформуванням профтехосвіти та визначити окрему роль роботодавців при формуванні замовлення на конкретні спеціальності.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: інвестиції бізнес реклама  
Матеріали по темі