Влада

​Прокуратура розповіла, як правопорушники в Житомирській області «відлинюють» від СІЗО

1 June 2018, 12:28

Прокуратура Житомирської області встановила невиконання поліцією рішення суду про адмінарешт трирічної давності, а також факти уникнення відбуття громадянами покарання в СІЗО за підробними довідками.

Про це 1 червня Житомир.info повідомила прес-служба прокуратури Житомирської області.

«Органами прокуратури Житомирської області у травні цього року проведені ретельні перевірки стану додержання вимог законодавства при виконанні органами Національної поліції в області рішень судів про накладення на правопорушників стягнення у виді адміністративного арешту та встановлено порушення Закону України «Про поліцію», Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших нормативно-правових актів. За результатами перевірок внесено 17 документів прокурорського реагування, за втручання органів прокуратури виконано 10 рішень судів зазначеної категорії минулих років», - інформує прокуратура з посиланням на начальника відділу нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальнихпровадженнях та інших заходів примусового характеру прокуратури області Сергія Костюка.

Йдеться про те, що при складанні адміністративних протоколів працівники поліції не завжди роз’яснюють порушникам права, передбачені ст. 63 Конституції України і ст. 268 КУпАП, не інформують центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги про затримання винних осіб, порушуються конституційні права громадян і під час проведення їх особистого обшуку, - уточнив керівник відділу.

«У більшості територіальних підрозділів поліції встановлено факти тривалого невиконання рішень суду про накладення на осіб стягнення у виді адміністративного арешту, що у свою чергу призводить до ухилення від відбування призначеного покарання правопорушниками. Зокрема, у Романівському відділенні поліції постанова суду від 20.04.2015 про накладення на особу адмінстягнення у виді арешту не виконана дотепер, і цей факт понад три роки приховували від прокурорів», - інформує прес-служба прокуратури.

За повідомленням, окремі правопорушники намагаються уникнути відповідальності на підставі медичних довідок (виділено редакцією), які забороняють відбувати призначене судом покарання в умовах ізоляторів тимчасового тримання органів поліції за станом здоров'я.

«Випадки безпідставного невідбуття покарання за такими довідками терміном від 6 місяців до 3-х років встановлено у Ружинському та Чуднівському підрозділах поліції»,- додав прокурор, зауваживши, що працівники поліції не вживають вичерпних заходів для перевірки достовірності таких довідок.

Як повідомляв Житомир.info, 17 травня 2018 в Житомирі арештували без права внесення застави заїжджих бандитів, які пограбували будинок.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: прокуратура ізолятор СІЗО Нацполіція  
Матеріали по темі