Культура

У Житомирському музеї космонавтики з’явився робот, який допомагає проводити екскурсії

5 June 2018, 09:44

Він розпізнає голосові команди, пересувається, жартує та навіть танцює - в Житомирському музеї космонавтики з’явився робот-помічник екскурсовода «Мекканоїд». Поки він не здатний самостійно проводити екскурсії в музеї, але вже розпізнає найпростіші команди і може навчатись. Таке диво техніки з’явилось тут зовсім нещодавно, але дуже швидко набирає популярності і стане однією із родзинок музею космонавтики, переконані тут.

«Він не тільки танцює, показує якісь вправи, але ще й може жартувати. Зараз ми його навчаємо українській мові, щоб він видавав корисну інформацію, тобто, ми можемо із ним не тільки забавлятись, але й щось дізнатись цікавого від нього. Ми розробляємо спеціальну послугу: це екскурсія з роботом. Тому, будь ласка, приходьте, записуйтесь», - запрошує заступник директора Житомирського музею космонавтики Вікторія Четвертак.


Коштує робот близько десяти тисяч гривень, зібрати та запрограмувати його допомогли вихованці житомирського центру робототехніки «Ботеон». Кошти на робота-помічника виділила депутат облради. Грошей, виділених із обласного бюджету, а це п’ятдесят тисяч гривень, вистачило ще й на оновлення інформаційних стендів та закупівлю широкоекранного телевізору для експозиції.

«Щодо робота, то це моя дитяча мрія, скажу вам щиро. Я дуже люблю сучасні технології, і прикро, що в Житомирі дуже мало цих інновацій. Хотілось би, щоб це було не раз в рік, щоб діти, родини, туристи приходили в музей космонавтики і бачили реального «живого» робота, могли його поторкати, могли із ним покомунікувати, бо він жартує, він танцює. І я сама, як дитина, сьогодні раділа, бо це ті відчуття та враження, які лишаються на все життя. Можливо, хтось більше не приїде в музей космонавтики, але він запам’ятає цю подію на все життя. І Житомир запам’ятається також», - розповідає депутат Житомирської обласної ради Олена Галагуза.

Сьогодні в «Мекканоїда» була перша в його житті екскурсія. Він розважав дітлахів, танцював для них і допомагав екскурсоводу.

«Я думаю, що тепер за допомогою цього робота залучиться дуже багато нових відвідувачів музею і людям стане цікавіше сюди заходити і дивитися», - каже відвідувач музею Станіслав Кочевенко.

Тепер екскурсії у музеї космонавтики стануть значно інтерактивнішими, переконані й самі працівники музею.

«У нас з’явився такий фантастичний співробітник, це робот, і я маю надію, що він мені буде допомагати, і тільки допомагати. Він ще новачок, він ще багато чого не вміє, але він буде вчитись, і я буду вчитись разом із ним працювати. Сподіваюсь, що багатьом дітям це сподобається. Їм буде цікаво, і мені буде цікаво», - каже співробітниця музею Надія Нужда.

Після першої проведеної екскурсії «Мекканоїд», можливо, і стомився, однак разом із працівниками музею запрошує усіх охочих подивитись на експозицію і жартує наостанок.

Як повідомляв Житомир.info, нещодавно музей космонавтики ім. С.П. Корольова Житомирської обласної ради запрошував дітей взяти участь у IІІ-му Міжнародному відкритому конкурсі творчих робіт в галузі цифрового мистецтва «Яка прекрасна наша планета!», присвяченому першому польоту людини в космос.

Фоторепортаж з 18-ї обласної виставки-конкурсу «Космічні фантазії» дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: музей космонавтики робот екскурсія Галагуза  
Матеріали по темі