Суспільство

У минулому році за збір дикоросів підприємці сплатили до місцевих бюджетів Житомирської області 3,5 млн грн

14 June 2018, 15:29

За минулий рік до місцевих бюджетів Житомирської області надійшло 3,5 млн грн рентної плати за збір дикорослих ягід, грибів та лікарських рослин.

Про це Житомир.info розповіла прес-секретар Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Віра Долгих.

«За 2017 рік до місцевих бюджетів Житомирської області було сплачено 3,5 млн грн рентної плати за збір усіх видів дикорослих плодів, у тому числі і ягід», – поінформувала Віра Долгих.

В обласному управлінні лісового та мисливського господарства зазначають, що нині ліси Житомирщини почали рясніти чорницями.

«Найбільший врожай чорниць був зафіксований на Житомирщині у 2016 році. Тоді й було вирішено збільшити ліміти збору цих ягід у промислових масштабах з 4 200 тон до 7 200. За 1 кг зібраної чорниці підприємці сплачують 0,70 грн рентної плати до місцевого бюджету», - йдеться у повідомленні на сайті УЛМГ.

Для власних потреб громадяни можуть збирати дикорослі гриби та ягоди (лікарську рослину) безкоштовно.

11 червня сайт «Твій Романів» повідомляв, що ягоди перекупники приймають по 50 грн за кілограм. У роздріб збиральники продають по 12-15 грн за стакан.

Ареал чорниці доволі широкий, однак у частині північних лісів області збір ягоди через радіоактивне забруднення не рекомендується, - акцентують в управлінні лісомисливського господарства.

Зокрема, в ДП «Народицький спецлісгосп» закликають населення не збирати ягоди у лісах району.

«Після проведення лабораторних досліджень було встановлено, що концентрація радіоактивних речовин у досліджуваних продуктах перевищує граничні допустимі норми у декілька разів. Тому адміністрація ДП «Народицький спецлісгосп» звертається з проханням припинити масову заготівлю дикорослих плодів з метою зменшення впливу радіоактивних речовин, що знаходяться у вищезгаданих плодах, на ваш організм», - просять в спецлісгоспі.

Віра Долгих зазначила, що саме ліси Народицького району найбільш забруднені.

«Найбільш забруднений у нас саме Народицький район. Однак варто зазначити, що радіація носить мозаїчний характер. Цього року у лабораторії Поліського філіалу УкрНДІЛГА проводився аналіз трьох зразків дикорослих плодів, відібраних в Народицькому районі. Два з них були забруднені (при нормі цезію 500 Бк/кг в них було більше 800 Бк/кг), а ось один виявився абсолютно чистим. Минулого року були зразки, в яких вміст цезію складав 1700 Бк/кг», - розказала Віра Долгих.

Нагадаємо, наприкінці вересня 2017 року Житомир.info повідомляв, що за 8 місяців місцеві бюджети Житомирської області отримали майже 400 тисяч гривень від збору грибів офіційно зареєстрованими заготівельниками.

Як повідомляв Житомир.info, у 2016 році депутати облради втричі збільшили ставки на 2017 рік за збирання в Житомирській області ягід та грибів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ягоди Долгих рента чорниці  
Матеріали по темі