Місто

​В Житомирському муніципалітеті відкрилась фотовиставка «Шахи: інтелект єднає покоління»

26 June 2018, 09:01

У Житомирі відкрилась фотовиставка «Шахи: інтелект єднає покоління», яка показує, яким може бути цей вид спорту. На знімках, зібраних за три роки, показані і емоції учасників, і напружена робота тренерів. Загалом, матеріали для виставки збирались впродовж трьох років і, за словами фотографа Юрія Примаченка, це лише маленька частина величезного світу шахів.

«Коли ми почали готувати саму виставку, було дуже важко вибрати 50 кращих. Тому що є фотографії гарні, є емоційні, є інформативні, є важливі, коли приїздять дуже серйозні гравці. І ти хочеш, і це щоб люди побачили, і це. Вийшов такий мікс, тому що сказати, що вони всі художні - ні, сказати, що всі репортажні - ні, вони міксовані», - розповідає фотограф Юрій Примаченко.



Організатори виставки розповідають: за три роки існування Житомирської шахової федерації до розвитку шахового спорту долучилось безліч установ, організацій та підприємств.

«Найкраща співпраця у нас склалася с заводом «Кромберг і Шуберт», якось так співпали інтереси. Справа в тому, що шахи є корпоративним видом спорту для цього заводу. Тут на виставці ви побачите світлини, які навіть так називаються «Підтримка керівника є гарантом того, що цей вид спорту буде розвиватися на підприємстві». І тут є світлина, де показано, що керівники присутні на заходах, як Славомір Качмарек з нами на турнірі «Незалежність». Є світлини, які ілюструють, що директор заводу Олександр Шаварський грає в турнірі. Дійсно, коли в нас відбуваються заходи на самому підприємстві, це перетворюється на величезне, яскраве, сімейне свято», - каже заступник голови ГО «Житомирська шахова федерація «Інтелект» Олена Харчишина.

На відкриття виставки також завітали і партнери Житомирської шахової федерації «Інтелект».

«З цих фотографій зрозуміло, що це дуже динамічний, цікавий та емоційний вид занять, тому що люди на фотографіях дуже натхненні, в них просто вирують емоції - вони святкують перемогу, засмучуються з приводу, можливо, не зовсім вдалого ходу. Скажу відверто, мені дуже сподобалось. Я для себе з’ясувала, що шахи - це дуже емоційно», - розповідає заступник Житомирського міського голови Вікторія Краснопір.

«Житомира немає на карті ІТ-кластерів на сьогоднішній момент. На мапі ми бачимо такі потужні центри, як Львів, Харків, Одеса, Київ. Я можу екстраполювати шахову історію, сказати, що в цих містах є традиційні потужні шахові школи. Тому, розвиваючи шахи, ми в тому числі стрибаємо у виток четвертої промислової революції і готуємо нове покоління, яке буде створювати сучасний високотехнологічний ІТ-продукт», - переконаний президент Федерації шахів Житомирської області Артем Сачук.

«Я сподіваюся, що шаховий креатив буде продовжуватися, надихати молодь, надихати дітей грати в шахи, тому що це дійсно гарний вид спорту, який виховує інтелектуальну націю, майбутніх ІТ-спеціалістів, і взагалі людей, в яких діє критичне мислення, це дуже зараз важливо», - вважає начальник управління у справах сім’ї молоді та спорту Житомирської міської ради Ірина Ковальчук.

Фотовиставка «Шахи: інтелект єднає покоління» в приміщенні Житомирської міської ради триватиме до середини липня, і організатори запрошують усіх бажаючих подивитись знімки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шахи Кромберг  
Матеріали по темі