Здоров'я

У Житомирській міськраді прокоментували ситуацію щодо дитсадка, де працівники викликали «швидку» через хлор

3 July 2018, 18:50

3 липня працівники житомирського ДНЗ № 10, що на вулиці Грушевського, викликали швидку медичну допомогу, хвилюючись, що діти могли отруїтися хлором, розчином якого був оброблений посуд. Жодних ознак отруєння у дітей лікарі не виявили.

Про це 3 липня на брифінгу розповіла заступник Житомирського міського голови Вікторія Краснопір.

«До мене особисто сьогодні, близько 11.00, надійшов сигнал про те, що у в цьому дошкільному навчальному закладі начебто є випадок отруєння дітей залишками хлору, внаслідок чого діти потрапили в лікарню з певними підозрами на погіршення здоров’я. Невідкладно в цей дошкільний навчальний заклад виїхали ми особисто, я і начальник управління освіти, щоб перевірити ситуацію на місці і з’ясувати, що насправді сталося», - розповіла Краснопір.

Виявилось, що тривогу забили вихователь та її помічник, коли діти, випивши води, поскаржилися, що відчули запах хлору.

«Група певний час була зачинена і десь протягом місяця не приймала дітей, а потім там було розміщено збірну групу, у якій була 21 дитина 5-6-річного віку. Тож для того, щоб забезпечити належний санітарний режим у групі, яка довгий час була зачинена, помічник вихователя використала засіб для дезінфекції, яким вона обробляла кухонний посуд. Вона розвела його відповідно до встановлених норм та інструкцій, до санітарних регламентів і обробляла кухонний посуд, а саме чайник. Після того, як вона цим розчином, який містив незначний відсоток хлору, обробила цей чайник, вона, звичайно, його ополоснула, промила, потім, з метою забезпечення питного режиму, набрала туди кип’яченої води, оскільки цього вимагають норми, для того, щоб діти могли пити воду. Коли діти попили воду з чашечок, куди налили воду, вони зауважили, що є якийсь сторонній запах, і вихователька, почувши ці зауваження від дітей, з метою запобігання будь-яких ускладнень та упередження ситуації, яка могла б виникнути, викликала швидку допомогу. Швидка допомога завезла в лікарню 5 дітей віком 5-6 років, діти були оглянуті та залишені на 2 години для спостереження за станом їхнього здоров’я. За цей час було запропоновано зробити дітям загальний аналіз крові і пройти ультразвукове дослідження на предмет можливих відхилень і таке інше. Якихось явних ознак погіршення здоров’я, які б могли викликати занепокоєння, виявлено не було», - розповіла заступник міського голови.

Вона також зауважила, що, у зв’язку з ситуацією, яка склалася, управління освіти міської ради підготувало наказ щодо забезпечення санітарного режиму в усіх навчальних закладах.

«Ця ситуація є нетиповою, але і таких ризиків не має бути. Саме для того управлінням освіти підготовлений відповідний наказ стосовно забезпечення санітарного режиму в усіх закладах, в тому числі дошкільних. Цей наказ буде доведений у найкоротший термін до всіх керівників дошкільних навчальних закладів із зауваженням стосовно того, як забезпечити санітарний, питний режим, знезараження кухонного посуду. Ще раз буде проведено роз’яснювальну роботу, щоб таких випадків у нас не було», - наголосила Вікторія Краснопір.

Заступник начальника управління освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко зауважила, що у школах і садочках не використовується хлорне вапно.

«Це заборонено законом. Використовуються сучасні таблетовані засоби. Сама таблетка містить 4% хлору від загальної маси. Це сучасний засіб, який не може вплинути на здоров’я дитини. Весь посуд замочувався в цьому розчині. Чайник, можливо, містив більшу концентрація, адже була закрита кришка, тому, напевно, там акумулювався цей запах. Коли відповідні служби прибули на місце події, цього запаху вже не було. Ми зробили висновок, що посуд, який закривається, треба дезінфікувати напередодні», - сказала Ковтуненко.

Вона також зазначила, що помічник вихователя має 24-річний досвід роботи в ДНЗ і діяла згідно з усіма нормами.

Нагадаємо, лабораторний центр показав результати обстеження їжі і води в школах та садочках Житомирської області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ДНЗ садочок школа  
Матеріали по темі