Суспільство

Збитки від втрати потомства загиблої на річці Гуйва риби склали 2,3 млн грн, - Держрибагентство в Житомирській області

6 July 2018, 09:25

Збитки від втрати потомства риби, яка в червні 2018 року загинула в річці Гуйва поблизу ДП «Коростишівський спиртовий комбінат», в межах міста Андрушівка Житомирської області, складають близько 2,3 мільйона гривень.

Про це 6 липня Житомир.info повідомила прес-служба Житомирського рибоохоронного патруля.

«На підставі Акту обстеження берегової лінії р. Гуйва поблизу ДП «Коростишівський спиртовий комбінат», дільниця №2 в межах міста Андрушівка Житомирської області, управлінням Державного агентства рибного господарства у Житомирській області розраховано прямі збитки та збитки від втрати потомства в сумі 2 374 963 грн», - поінформувала прес-служба.

Матеріали обіцяють направити звернення до правоохоронних органів в Житомирській області для надання правової оцінки та прийняття рішення відповідно до чинного законодавства України.

«Спеціалістами Житомирського рибоохоронного патруля були відібрані зразки загиблої риби та направлені до Житомирської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини(…). У звіті про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу від 5 липня 2018 року Житомирська регіональна державна лабораторія Держслужби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів зробила висновки, що в надісланому зразку води не відповідає показник кольоровості. При іхтіопатологічному дослідженні трупів даних риб ектопаразитів та ендотермітів не виявлено. Патологічні зміни, виявлені в даному матеріалі, характерні дії хімічних речовин на рибу, що одноразово потрапили у воду», - зазначається в публікації (виділено редакцією).

Рибоохорона, як і екологи, відзначають, що складність аналізу результатів досліджень полягає в тому, що на сьогодні в Україні відсутні нормативи ГДК (граничнодопустимої концентрації) забруднюючих речовин для водних об'єктів господарсько-побутового призначення в межах населених пунктів.

Нагадаємо, 26 червня 2018 року повідомлялося про загибель риби на р. Гуйва в м. Андрушівка Житомирської області. Фахівці рибоохорони виявили мертву рибу в кількості 8 527 екземплярів (плітка, окунь, краснопірка, щука, верховодка, судак, карась).

Як повідомляв Житомир.info, 25 червня 2018 люди поскаржилися, що у ставку в селі Бастова Рудня Ємільчинського району після обробки полів хімічними препаратами загинула риба, яку запустили місцеві жителі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: риба загибель забруднення річка  
Матеріали по темі