Суспільство

Більше 1000 маленьких жителів Житомирської області перебувають на черзі за слуховими апаратами

10 July 2018, 14:31

У Житомирській області в черзі на слухопротезування перебувають 545 дорослих та 1081 дитина.

Про стан протезування в Житомирській області йдеться у рішенні колегії управління охорони здоров’я Житомирської ОДА від 22 червня 2018 року.

«На черзі по слухопротезуванню в області знаходиться 545 осіб, з них 288 – пільгові категорії; та 738 дітей зі зниженням слуху ІІ-ІІІ ст., 343 дитини зі зниженням слуху IV-V ст.», - йдеться у документі.

Також зазначається, що нині існує надзвичайно низька забезпеченість аудіометрами (приладами для точного визначення гостроти слуху – ред.) по районах області. Станом на 2018 рік аудіометри є лише в містах Житомир, Коростень, Бердичів, Новоград-Волинський та в Олевському районі.

«В 2017 році отримано 50 слухових апаратів на суму 200 тис. грн, з них видано 30 слухових апаратів на суму 120 тис. грн. Протягом останніх 4 років за кошти державного бюджету слухових апаратів для дорослих не отримано. За державні кошти восени 2017 року на суму 400 тис. грн проведено слухопротезування 62 дітям. За останні 10 років проведено оперативне лікування (вживлення систем кохлеарної імплантації) 41 дитині області, з них 4-м двобічно. 5 дітей прооперовано за кошти батьків або спонсорів, 1 оперативне втручання проводилось за кордоном (в Польщі). В області залишається низький відсоток людей із соціально непридатним слухом, які отримали адекватну слухопротезуючу допомогу», - зазначено у рішенні колегії управління охорони здоров’я Житомирської ОДА.

В документі зазначається, що основними причинами цього є недостатнє фінансове забезпечення сурдологічної допомоги, зокрема аудіометричною апаратурою, апаратами для слухопротезування та ін.; недостатнє забезпечення пологових будинків апаратами для реєстрації слухових викликаних потенціалів, отоакустичної емісії та комп'ютерної аудіометрії з метою скринінгу і раннього виявлення дітей зі зниженням слуху; низька інформованість населення про соціальні наслідки втрати слуху, особливо у дітей, і можливостях сучасного слухопротезування.

Як повідомляв Житомир.info, у 2016 році в Житомирській облраді закупили 36 слухових апаратів для дітей.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дитина протез протезування  
Матеріали по темі