Влада

Заступник мера Житомира розповів про перший місяць роботи комунальних автобусів

11 July 2018, 10:41

У Житомирі вже більше місяця курсують нові комунальні автобуси за маршрутом №53 та №53А.

Заступник мера Житомира Дмитро Ткачук 10 липня на своїй сторінці у Facebook проаналізував їх роботу та окреслив переваги й недоліки.

«Минув місяць з моменту запуску комунальних автобусів у Житомирі, а тому вже можна проаналізувати переваги та недоліки їх роботи і зробити перші висновки.

Загальний ефект

Нові автобуси отримали гарні відгуки від більшості користувачів. Однозначно, це новий рівень у перевезеннях міста, який піднімає очікування пасажирів та змушує удосконалюватись решту перевізників, які планують працювати надалі. Окрім очевидного підвищення комфорту, приємним здивуванням для більшості пасажирів став рівень обслуговування: справна видача квитків, робота на маршруті до пізньої ночі, ввічливість водіїв. Міф про те, що водій не зможе на зупинці видавати квитки з валідатора і робити це не під час руху - розвіяно. Ще одним вагомим результатом стало зростання частки комунального підприємства у міських перевезеннях. Перевізники втрачають і так невелику можливість будь-якого тиску чи шантажу міста.

Водії

Водії можуть ставитись до людей, як до пасажирів, а не як до «ходячих 5 грн». Ми змінили принципи їх роботи. Тепер ніщо не змушує хамити і когось виганяти, бо головне надати якісну послугу, а не здати план. Важливу роль тут відіграє соціальний пакет водія та нормальний режим роботи на противагу 16 годинам за кермом, після яких водій перетворюється на неадеквата, що кидається на всіх. За перший місяць довелось попрощатися з чотирма, які все ж таки допустили кількох помилок, що не пробачаються. Натомість зарплата водія комунального автобуса у Житомирі склала від восьми до десяти тисяч гривень на руки.

Технічні недоліки

За місяць маємо і перші ДТП, і розбите скло з подряпинами. Кілька разів для того, щоб налагодити особливості роботи нових, сучасних агрегатів доводилось викликати сервісну службу. Не одразу розібрались з помилками кондиціонерів, тому кілька автобусів три тижні не могли порадувати комфортною температурою в салоні. Наразі все працює, тому варто нагадувати водію, що у автобуса є не звична опція клімат контролю, не забуваючи при цьому зачиняти вікна.

Пальне

В перші дні витрати пального явно перевищували очікувані обсяги, що відверто кажучи, змушувало хвилюватися. Причин було кілька: стиль водіння, автоматична коробка передач, завантаженість салону та ін. Тренінги для водіїв фахівцем з експлуатації коробки-автомату, де роз'яснили різницю між режимами та умовами роботи знизили витрати пального від 3 до 5 літрів на 100 км.

Перспективи

Вже до кінця літа очікуємо на наступну партію з 23 автобусів. Розширення комунального автобусного парку змусить попрощатися з кількома десятками проіржавілих газелей. Кандидатів не мало. Шанс виправитись, поки що мають всі, та не всі перевізники готові еволюціонувати. Комунальний автопарк розширюється, тому запрошуємо до співпраці тих водіїв, хто готовий чесно та добросовісно працювати на спільний результат», - написав Дмитро Ткачук.

Нагадаємо, 18 червня у мерії підбили перші підсумки роботи нових муніципальних автобусів, які курсують за маршрутами №53 та №53А.

Як повідомляв Житомир.info, 7 червня 2018 року 14 нових комунальних автобусів, які взяли в лізинг, почали працювати на маршрутах.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Ткачук МАЗ комунальні автобуси  
Матеріали по темі