Влада

Житомирська облрада хоче законодавчі зміни, які зменшать ризик життю та здоров'ю людей від «нелегальних перевізників»

25 July 2018, 13:07

На сесії Житомирської облради хочуть затвердити звернення депутатів до Верховної Ради, Кабінету міністрів, Міністерства інфраструктури України щодо посилення контролю за автомобільними пасажирськими перевезеннями.

Відповідний проект рішення сесії, підготовлений управлінням дорожнього будівництва та інфраструктури ОДА, 25 липня опублікований на сайті обласної ради.

«Протягом останніх років у результаті нехтування та недотримання Правил дорожнього руху,Правил надання послуг пасажирським автомобільним транспортом на дорогах України виникають десятки тисяч автомобільних аварій і катастроф, у яких гинуть та отримують травми тисячі чоловік. Значну частину порушень допускають автоперевізники, які працюють поза межами правового поля, тобто, забезпечують перевезення пасажирів без необхідних дозвільних документів ("нелегальні" перевізники). У роботі "нелегальних" перевізників регулярно спостерігається порушення вимог чинного законодавства, нехтування обов’язковими Правилами дорожнього руху та елементарними правилами безпеки, що безпосередньо несе загрозу здоров'ю та життю людей», - йдеться у зверненні.

Згадується й трагічна подія, яка сталася 20 липня на автодорозі Київ-Чоп поблизу села Глибочиця Житомирського району: у результаті аварії загинули 10 осіб та ще 9 отримали травми різного ступеня тяжкості.

Пропонується внести зміни у ряд законодавчих актів України, передбачивши в них наступне:

1. Дати чітке визначення поняття «нелегальний перевізник».

2. Спростити схему та порядок оформлення адміністративних порушень за статтею 164 КУпАП та розширити повноваження органів національної поліції та Державної служби України з безпеки на транспорті щодо складання адміністративних протоколів згідно з цією статтею.

3. Внести зміни у Кодекс України про адміністративні правопорушення, доповнивши статтю 164 абзацом наступного змісту: «Експлуатація автотранспортного засобу, який має ознаки облаштування автомобіля таксі, без необхідних дозвільних документів тягне за собою накладення штрафу у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

4. У Законі України «Про автомобільний транспорт» передбачити: запровадження обов’язкового використання дорожніх листів із затвердженням їх форми, порядку заповнення, обліку та зберігання; відповідальність інформаційно-диспетчерських служб за укладання договорів із суб’єктами господарювання – перевізниками, які не мають відповідних ліцензій; обов'язкове облаштування автобусів пристроями примусового обмежування швидкості.

5. Виключити підпункт 4 пункту 5 наказу Міністерства транспорту та зв'язку України від 07.06.2010 № 340 «Про затвердження Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів», де передбачено здійснення працівниками служби Укртрансбезпеки перевірок щодо наявності встановлених тахографів виключно на транспортних засобах, якими здійснюються міжнародні автомобільні перевезення.

6. Підвищити штрафні санкції за порушення режимів праці та відпочинку водіїв транспортних засобів, а також передбачити штрафні санкції за порушення Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту (безквитковий проїзд, перевезення без надання місця для сидіння).

7. Передбачити кримінальну відповідальність за керування транспортним засобом у нетверезому стані.

«Прийняття відповідних змін сприятиме впорядкуванню діяльності на ринку надання послуг пасажирських автомобільних перевезень, суттєво зменшить ризик життю та здоров'ю людей, спричинений "нелегальними" перевезеннями», - зазначається у зверненні, яке планують ухвалити на сесії облради 26 липня.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирі стартувала операція «Перевізник»: з 21 липня працівники патрульної поліції разом із Укртрансбезпекою перевіряють маршрутки міського, міжміського та міжнародного сполучення щодо наявності дозвільних документів на пасажирські перевезення, технічну справність автобусів та відповідність графіків руху. Лише за одну добу управління Укртрансбезпеки у Житомирській області, перевіряючи автобуси, зафіксувало 23 порушення.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада перевізник перевезення пасажир звернення  
Матеріали по темі