Місто

За 6 днів на Житомир вилилося 85% місячної норми опадів

30 July 2018, 13:22

У період з 24 по 29 липня у Житомирі випало 85% місячної норми опадів.

Про це 30 липня Житомир.info повідомили у Житомирському обласному центрі з гідрометеорології.

«Протягом останнього тижня липня погода Житомирщини формувалась під впливом активного циклону над центральними районами України. Серія атмосферних фронтів, пов’язаних з циклоном, які щодоби перетинали територію Житомирської області, обумовили рясні зливи та активну грозову діяльність. Як і зазвичай в теплий період року, дощі випадали по території області вкрай нерівномірно і з полярною інтенсивністю: від слабких до помірних на більшій частині області, а в окремих районах пройшли сильні дощі, так вночі 25 липня в Олевському районі випало 15 мм опадів, а вдень у Новоград-Волинському – 24 мм. Вночі та вдень 28 липня сильні дощі інтенсивністю 20 мм та 18мм відмічались в південних районах області та м. Житомирі», - інформує т. в. о начальника центру Л.М. Мяснікова.

За нормативними документами гідрометслужби, опади інтенсивністю ≥15 мм вважаються небезпечним явищем погоди.

У таблиці, підготовленій Житомирським ЦГМ, зазначено, що за період з 24 до 29 липня в обласному центрі випало 85% місячної норми опадів.

В центрі з гідрометеорології зазначають, що у найближчі чотири доби синоптична ситуація покращиться, очікується припинення дощів, лише вдень 31 липня пройдуть невеликі короткочасні дощі, місцями спостерігатимуться грози.

У той же час, у прес-службі ДСНС України в Житомирській області повідомляють про наслідки негоди: грозовий вітер валив дерева.

Так, 29 липня, о 17:35, до служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що необхідна допомога рятувальників у зрізанні аварійного дерева, яке впало на житловий будинок в с. Селець Черняхівського району.

«Через сильні пориву вітру гілля дерева впало на житловий будинок та пошкодило близько 6 листів шиферу, яким був критий дах. Рятувальники за допомогою бензопил швидко та вправно розрізали дерево на шматки та прибрали його з подвір’я домогосподарства. Крім того, поблизу с. Залужне Романівського району, що на автодорозі Висока Піч - Баранівка, внаслідок сильного вітру впало дві осики. Про це рятувальників сповістив сільський голова. По прибуттю рятувальників до місця події рух автомобілів дорогою був повністю паралізований. Стовбур та гілля перекрили полоси з обох сторін. Бійці ДСНС за допомогою бензопили порізали дерево, що впало, та відтягнули його шматки на узбіччя», - інформують у прес-службі.

А вже вранці 30 липня рятувальники спільно із працівниками Андрушівського лісництва Попільнянського ДЛГ зрізали 4 аварійних дерева, одне з яких загрожувало падінням на будівлю дитячого оздоровчого закладу «Чайка». Спільними зусиллями рятувальники та лісівники за допомогою бензопил та триколінної драбини зрізали всі дерева та склали їх на узбіччі.

28 липня до служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що на автодорозі поблизу с. Закутенці Бердичівського району внаслідок сильного вітру впало дерево. Рух автомобілів дорогою був повністю паралізований. Стовбури та гілля перекрили смуги з обох сторін. Бійці ДСНС порізали дерево, що впало, та відтягнули його шматки на узбіччя. Тож автомобілі, які застрягли на дорозі, змогли продовжити рух.

Також негода вирувала в с. Перлявка Житомирського району. Там на центральній вулиці села впали на дорогу три дерева. За допомогою бензопили фахівці аварійно-рятувальної частини розрізали та прибрали дерева.

Фото прес-служби ДСНС України в Житомирській області

Нагадаємо, 24 липня Житомир накрило рясним дощем. Широкі струмки розлилися дорогами, зрівнявши проїжджу частину з тротуарами, адже зливові каналізації не справлялися з такою кількістю опадів.

Як повідомляв Житомир.info, у період з 19 по 24 липня у Житомирі випало 60% місячної норми опадів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дощ погода  
Матеріали по темі