Суспільство

На продовольчих ринках України студенти з Житомирської області перевіряють свинину на АЧС

31 July 2018, 16:29

Студентів з Житомирської області залучили до проекту щодо перевірки на продовольчих ринках свинини на АЧС.

Про це 31 липня повідомляє прес-служба АСУ.

Моніторинг «африканки» на продовольчих ринках у всіх регіонах України — дослідження, над яким працюють ФАО, ЄБРР та Асоціація «Свинарі України» спільно з Держпродспоживслужбою у рамках Проекту «Підвищення обізнаності про африканську чуму свиней в Україні: ІІ етап».

«До реалізації проекту залучили студентів та викладачів аграрних вузів (Сумського, Житомирського та Одеського). У співпраці з фахівцями регіональних ветеринарних лабораторій вони забиратимуть зразки у туш свиней на продовольчих ринках усієї країни. Аналізуватимуть їх за допомогою сучасного обладнання для діагностики АЧС методом ПЛР у реальному часі, вартістю понад 200 тис. дол., яке закупили в рамках діяльності проекту», — розповіла віце-президент АСУ Оксана Юрченко.

«Забір зразків із туш свиней на продовольчих ринках для моніторингу африканської чуми свиней — унікальне дослідження не лише для України. Жодна АЧС-позитивна країна ще такого не робила», — додала вона.

За словами експерта, до практики готувалися ґрунтовно: для студентів знімали освітнє відео, проводилися тренінги щодо особливостей ПЛР-діагностики, — останній відбувся минулого тижня у Житомирі. Крім того, експерти ФАО та ЄБРР брали участь у перших заборах зразків, щоб закріпити теорію на практиці.

Національний консультант по комунікаціям з громадами Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Олександр Рєвнівцев у коментарі Житомир.info розповів, що проект вже працює в Україні близько місяця.

«Близького одного місяця проект «Підвищення обізнаності про африканську чуму свиней в Україні: ІІ етап» діє на території країни. Вже відібрали 600 зразків. З Житомирської області до проекту залучили близько 12 студентів. Програма діятиме до кінця серпня», - сказав Олександр Рєвнівцев.

Як повідомляв Житомир.info, 15 квітня 2018 року в підсобному господарстві Бердичівської виправної колонії № 70 в Житомирській області троє свиней загнули від африканської чуми. З 19 квітня 2018 року комісія у Бердичеві заборонила торгувати домашньою свининою через АЧС.

29 травня у Бердичеві зняли заборону на торгівлю домашньою свининою, яка тривала більше місяця.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: АЧС студенти Юрченко Рєвнівцев  
Матеріали по темі