Політика

Суд у Житомирі залишив без змін запобіжний захід обвинуваченому у держзраді Василю Муравицькому

6 August 2018, 17:40

Корольовський районний суд залишив без зміни запобіжний захід обвинуваченому у державній зраді Василю Муравицькому. Таку ухвалу суд оголосив у понеділок 6 серпня. Під час засідання прокурор зачитав докази, які на думку державного обвинувачення потрібно долучити до матеріалів справи. На завершення прокурор звернувся до суду із клопотанням про зміну запобіжного заходу із цілодобового домашнього арешту на тримання під вартою.

«Я вважаю, що ми повинні вирішити питання навіть не про продовження строку даного запобіжного заходу, а про зміну даного запобіжного заходу, все ж таки, на тримання під вартою, оскільки ми вважаємо, що ризики, які ми наводили раніше, які на жаль суд не врахував при зміні запобіжного заходу, вони продовжують існувати. Ці ризики це: переховуватись від суду, вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, в якому він обвинувачується. Тому, Ваша честь, я все-таки прошу змінити міру запобіжного заходу Муравицькому з цілодобового домашнього арешту на тримання під вартою, як це передбачено чинним законодавством», - сказав прокурор Вадим Левченко.


Натомість захист звернувся до суду із протилежним клопотанням.

«Звертаємо увагу суду на те, що обвинувачений Муравицький не може реалізувати своє право на працю. На сьогодні редакції кількох інформаційних видань запропонували Муравицькому працевлаштування з фіксованим посадовим окладом на місяць, що дасть можливість йому, як батьку, почати фінансово утримувати свою малолітню дитину 2017 року народження. Щодо ризиків, на яких наголошує прокурор, то ми вважаємо, що ризики в даному кримінальному провадженні щодо Муравицького відсутні. Вважаю, що застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту із забороною залишати житло у певний період доби, а саме в нічний час, буде достатнім для забезпечення виконання обвинуваченим покладених на нього обов’язків. Прошу змінити запобіжний захід із цілодобового домашнього арешту на домашній арешт із забороною залишати житло у нічний період доби», - сказав адвокат Муравицького Руслан Берещенко.

Коли судді вийшли до дорадчої кімнати, у залі спалахнула суперечка між громадськими активістами та захисником Муравицького.

Після півторагодинної перерви суд оголосив свою ухвалу.

«Підстав для задоволення клопотання прокурора суд не вбачає. Не підлягає до задоволення клопотання захисника Берещенка про обрання Муравицькому домашнього арешту із забороною залишати житло в нічний період доби з 23:00 до 7:00, оскільки суд вважає, що виконання обвинуваченим обов’язків може бути забезпечено лише запобіжним заходом у вигляді цілодобового домашнього арешту. Суд постановив продовжити запобіжний захід обвинуваченому Муравицькому у вигляді цілодобового домашнього арешту із забороною цілодобово залишати місце свого проживання. Строк дії обов’язків щодо обвинуваченого визначити тривалістю 60 днів - до 4 жовтня 2018 року включно», - зачитала суддя Корольовського районного суду м. Житомира Ніна Янчук.

Таке рішення суду громадські активісти зустріли вигуками «Ганьба». А вже на виході із приміщення суду Василя Муравицького облили зеленкою.

Наступне засідання у справі обвинуваченого у державній зраді Василя Муравицького відбудеться 28 вересня об 11:30.

Нагадаємо, 6 серпня в Житомирі відбулося судове засідання у справі житомирського блогера Василя Муравицького. Судді в дорадчій кімнаті вирішували, чи варто знову змінювати журналісту міру запобіжного заходу з домашнього арешту на більш жорсткий. Також 6 серпня в Корольовський райсуд знову не з’явилися адвокати Муравицького Андрій Гожий та Андрій Доманський. Попри це обвинувачений попросив продовжувати засідання, тоді як за аналогічних обставин 27 липня 2018 року суд перенесли.

27 червня 2018 блогеру змінили запобіжний захід – з тримання під вартою на домашній арешт на 2 місяці. 18 липня в ГУНП йому одягли електронний браслет.

Як повідомляв Житомир.info, правоохоронці встановили, що житомирський журналіст з 2014 року на замовлення керівництва пропагандистських державних російських інформагентств створював тенденційні публікації, тематику та бажаний зміст матеріалів він отримував поштою або на месенджер. Прокуратура Житомирської області здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом державної зради, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, поєднане з розпалюванням національної ворожнечі. 13 жовтня речниця СБУ Олена Гітлянська оприлюднила подробиці справи житомирянина Василя Муравицького, якому інкримінують державну зраду. 29 березня 2018 року суд продовжив блогеру Муравицькому термін тримання під вартою на 60 діб, а перед тим суд двічі переносив розгляд справи по суті через відсутність доступу адвоката блогера Руслана Берещенка до матеріалів кримінального провадження.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Муравицький суд державна зрада зеленка  
Матеріали по темі