Влада

​В управлінні юстиції Житомирської області розповіли про новий закон, який збільшує мінімальний розмір аліментів

10 August 2018, 12:14

Укінці серпня 2018 року вступає в силу закон України «Чужих дітей не буває», який ще більше посилює відповідальність за несплату аліментів.

Про це розповіли на прес-конференції 10 серпня в Головному територіальному управлінні юстиції у Житомирській області.

«Третього липня 2018 року Верховна Рада прийняла в другому читані законопроект «Чужих дітей не буває», який вступає в силу 28 серпня цього року. Серед новацій цього законопроекту є:

  • Збільшення мінімального рівня на утримання дитини тому з батьків, то проживає з дитиною, до рівня прожиткового мінімуму. Мінімальний розмір аліментів з 1 липня складає: для дітей до 6 років – 1559 грн, віком до 18 років – 1944 грн. Це відповідно до закону про державний бюджет, і ця сума вже в грудні 2018 збільшиться.
  • Система додаткових фінансових санкцій щодо неплатників аліментів. Якщо боржник не сплачує аліменти протягом 1 року – сума автоматично збільшується на 20%, протягом 2 років – на 30%, протягом 3 і більше років – на 50%.
  • Система автоматичного арешту коштів.
  • Притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які ухиляються від суспільно-корисних робіт, до 2 років позбавлення волі.
  • Українці, які захочуть посісти керівні посади, повинні будуть надати довідку, що в них нема заборгованості з аліментів. За наявності заборгованості більше як за рік посадовці категорії А будуть автоматично звільнятися.
  • Звільнення дітей від обов’язку утримувати за рішенням суду непрацездатних батьків, які не платили аліменти понад 3 роки», - розповів начальник управління Державної виконавчої служби ГТУ юстиції в Житомирській області Петро Данилишин.

Новий закон також передбачає пільги та преференції для батьків, які сумлінно виконують обов’язок з утримання дітей, витрачають додаткові кошти на навчання, гуртки, спортивні та інші секції, як от відміна оподаткування аліментів від батьків-нерезидентів, додаткові гарантії права бачитися з дитиною, вивозити її на лікування та відпочинок. З серпня 2018 року батьки мають право без нотаріальної згоди вивозити дитину (чи дітей) за кордон, якщо інший з батьків має заборгованість з аліментів більше як 6 місяців.

Зі слів Петра Данилишина, станом на 9 серпня 2018 року на виконанні в органах державної виконавчої служби Житомирської області перебуває 22595 проваджень стосовно стягнення з батьків аліментів.

«З цієї кількості 8284 виконавчих документи перебуває в бухгалтеріях, тобто, стягувачі щомісяця отримують кошти на утримання дітей з бухгалтерій підприємств та організацій, де офіційно зареєстровані батьки. Станом на 9.08.2018 держвиконавці винесли по 5 тисяч постанов щодо обмеження боржників у праві виїзду за кордон, керування автомобілем, полювання та користування зброєю. Станом на 9 серпня в Житомирській області стягнуто 120 мільйонів 978 тисяч гривень аліментів. Завдяки закону «Чужих дітей не буває» (з лютого 2018 р., ред.) стягнуто 46 млн 206 тисяч гривень, а за останній тиждень – більше 14 мільйонів гривень (за весь 2017 рік – 110 млн грн)», - розповів начальник управління виконавчої служби.

Нагадаємо, на червневій зустрічі з журналістами Петро Данилишин та його заступник Дмитро Фещенко анонсували новий законопроект, який змусить несумлінних батьків задуматися про хоча б грошове забезпечення власних дітей.

Як повідомляв Житомир.info, у липні 2018 року в державні виконавці описали та арештували майно двох житомирян, які мають борги перед дітьми майже по 100 тис. грн.

Які враження були в заступниці міністра юстиції з питань виконавчої служби Світлани Глущенко про Житомир від візиту до обласного будинку дитини, читайте тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: аліменти заборгованість юстиція  
Матеріали по темі