Влада

У Житомирській області перевірять, чи законно лісгоспи продають деревину за кордон та на внутрішні ринки

10 August 2018, 12:48

За дорученням прем’єр-міністра, в Україні стартували ретельні перевірки лісгоспів та підприємств, які займаються вирубкою лісів та експортом лісоматеріалів. На Житомирщині таких підприємств 16. А от перевірятимуть їх за низкою критерії працівники Нацполіції, ДФС, Держгеокадастру та Держаудитслужби.

«Будемо перевіряти питання в частині реалізації лісопродукції на експорт та реалізації продукції на внутрішній ринок. Враховуючи, що реалізація лісопродукції іде і на експорт, і на внутрішній ринок, то будуть вивчатися питання перевірки: заготівлі, вирощування, витрат, які понесені на виробництво, на реалізацію даної лісопродукції», - каже начальник управління Північного офісу Держаудитслужби у Житомирській області Людмила Костюк.


Начальник обласного управління лісомисливського господарства пояснює, на підставі чого, власне, й розпочались перевірки.

«Британська неурядова організація ставить під сумнів законність ведення лісового господарства в Україні. Якщо європейці візьмуть за основу звіт неурядової організації, то деревообробний бізнес в Україні буде мати сумні перспективи. Експортний потенціал за півріччя сягає 11 млн доларів – це і дрова, і переробка. Для Житомирщини, із загального обсягу заготівлі деревини по року - це не більше 10% експортується дров (у загальноукраїнській структурі експорту дров 10% припадає на Житомирську область – ред.). Цей невеликий відсоток дає можливість кредитуватися під 0% у валюті, тримати рівень заробітної плати і компенсувати ризики, які відбуваються на внутрішньому ринку: зупинився завод, не беруть, немає попиту…», - розповідає начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Андрій Курінський.

Проте головний лісівник області стверджує: лісгоспи Житомирщини працюють, дотримуючись усіх норм та законів.

«В Житомирській області усі державні підприємства мають міжнародний сертифікат, який підтверджує якість і законність ведення лісового господарства. Тому наша деревина є конкурентною на зовнішніх ринках. Питання системної контрабанди особисто мною за чотири роки не помічено. Я не готовий коментувати за всю Україну, але в Житомирській області підприємства діють у межах чинного законодавства, і ми готові це довести у межах перевірки», - зауважує начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Керівники обласних підприємств мають не перешкоджати, а усіляко допомагати перевіряючим органам. На цьому наголосив під час наради з останніми заступник голови Держлісагентства України Володимир Бондар.

«Галузь зробить усе для того, щоб надати усю необхідну інформацію, яка потрібна у даному контексті. По-друге, аби відстояти своє чесне ім’я… В окремих випадках ми чуємо інформацію, що ставляться завдання перед перевіряючими органами, якщо не буде відкрито кримінальна справа на лісівників, тоді пишіть заяву і т. ін. Це не стосується Житомирської області, але нам би не хотілося, щоб такі випадки були присутні. Ми відкриті до роботи, до перевірок, готові конструктивно працювати зі всіма контролюючими і правоохоронними органами, готові надавати інформацію, як усе відбувається», - говорить заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Бондар.

Очікують від перевірок об’єктивної оцінки справ у лісовій галузі й представники обласної влади.

«Переконаний, що практична діяльність по проведенню даної перевірки буде об’єктивною і дозволить нам побачити реальну ситуацію в галузі не з журналістських розслідувань або заяв громадських активістів», - додає заступник голови Житомирської ОДА Ярослав Лагута.

Як повідомляв Житомир.info, прем’єр-міністр України Володимир Гройсман ініціює проведення масштабних перевірок підприємств лісової промисловості на предмет контрабанди лісу, звернувся до Генеральної прокуратури із вимогою перевірки фактів такої контрабанди, а також звернувся до партнерів з Євросоюзу з проханням надати інформацію про продукцію ліспрому, яка перетинає державний кордон.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ліс поліцейські поліція лісник деревина  
Матеріали по темі