Влада

У Житомирській області 16 боржників відпрацювали аліменти на КП, з вересня суди будуть жорсткішими

10 August 2018, 14:17

З вересня 2018 року в Житомирській області значно побільшає людей, які відроблятимуть аліменти на комунальних підприємствах міст та районів.

Про це на прес-конференції 10 серпня розповів начальник управління Державної виконавчої служби ГТУ юстиції в Житомирській області Петро Данилишин.

«Боржники, які не сплачують аліменти на дітей, виконують суспільно корисні роботи. На сьогодні державні виконавці Житомирської області склали близько 110 протоколів, які передані до суду, і боржники відпрацьовують борги на комунальних підприємствах. Один боржник працював в Баранівському районі, 4 вже відпрацювали в Любарському районі, 3 – в Народицькому, Новоград-Волинський район – вже виконали 5, і кошти за їх роботу перераховані стягувачам. У Попільні один боржник, в Ружині і Черняхівському районі», - розповів Петро Данилишин.

Він також повідомив, що зазвичай вперше суд встановлює 120 годин суспільно корисних робіт, однак може встановити і до 240 годин.

На запитання, чому неплатників аліментів багато, а відпрацьовують їх тільки деякі, начальник управління пояснив: у вересні 2018 року мине півроку від уведення в дію закону від 6 лютого 2018 про примусове стягнення заборгованості, і рішень судів про відпрацювання боргів значно побільшає.

«Не всі суди дотримувалися єдиної практики і поки відмовляли (у присудженні суспільно корисних робіт). Закон прийнятий в лютому 2018 року, і суди вважають, що державні виконавці мають право притягувати боржників до відповідальності після 6 місяців з дня вступу даного закону, тобто, в серпні 2018 року. Гадаю, що з вересня суди повністю задовольнятимуть протоколи державних виконавців, і дані особи відпрацьовуватимуть свої борги», - пояснив Петро Данилишин.

Згідно з новим законом про захист прав дітей шляхом посилення відповідальності за сплату аліментів, який вступає в дію 28 серпня 2018 року, передбачена відповідальність за ухиляння від такого виду погашення заборгованості.

«Якщо суд виніс адміністративне рішення про притягнення боржника до суспільно корисних робіт, і він їх ухиляється – не виходить на роботу або виходить у нетверезому вигляді, до нього може бути застосована кримінальна відповідальність», - додав заступник начальника управління Державної виконавчої служби ГТУ юстиції Дмитро Фещенко.

Від суспільно-корисних робіт звільняються вагітні жінки, інваліди, жінки старше 55 років та чоловіки старше 60 років, додали доповідачі.

Нагадаємо, на прес-конференції 10 серпня в юстиції розповіли про стягнення з боржників 120 мільйонів гривень аліментів.

Як повідомляв Житомир.info, на червень 2018 року батьки відробляли борги з аліментів лише в двох районах Житомирської області, а влада Житомира хоче затвердити перелік комунальних підприємств, куди відправлятимуть порушників на суспільно корисні роботи.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: аліменти заборгованість юстиція  
Матеріали по темі