Влада

У Житомирської області ще є 26 млн грн субвенції на Нову українську школу

28 August 2018, 14:55

Області ще не до кінця використали субвенцію на Нову українську школу: з 1 мільярда гривень повністю використано лише 44,1%.

Про це зазначала міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час Серпневої конференції в Києві – повідомляє сайт «Нова українська школа».

«За децентралізованою системою управління, яка зараз існує в Україні, державні субвенції потрапляють в обласний бюджет, після чого розподіляються обласною радою серед місцевих бюджетів, а потім – місцевими радами серед шкіл. Отже, саме від оперативної роботи рад і залежала вчасність забезпечення шкіл. Якщо місцева рада не збиралась на сесію чи не проголосувала за розподіл субвенції і виділення співфінансування, це автоматично відтерміновувало проведення закупівель. Це і спричинило велику затримку в багатьох ОТГ, районах і містах обласного значення. Також на затримку вплинули запізні оголошення тендерів і їх відміна через відсутність пропозицій від виробників. Тепер же, коли чимало управлінь заразом терміново проводять закупівлі, виробники заявляють про неможливість зробити таку кількість товару в стислі терміни. По всій Україні управління освіти отримують сповіщення від виробників про затримку поставок через завеликі замовлення», - інформує НУШ.

Автори матеріалу запросили інформацію в обласних управлінь освіти щодо використання субвенції і дофінансування, яке, згідно з Постановою Кабміну, обов’язково мало бути.

«Оцінити ситуацію вдалося частково – не від усіх областей вдалося отримати повні дані. Деякі надсилали лише загальнообласні дані щодо використання субвенції, інші – статистику щодо всіх ОТГ, районів і міст обласного значення. Деякі ж взагалі на відповіли на наші запити про публічну інформацію – як-от Волинська, Житомирська, Івано-Франківська, Тернопільська і Чернівецька (сповіщення про збільшення терміну розгляду запитів ми не отримували)», - зазначається у матеріалі.

За даними, які області подавали Міністерству освіти і науки перед Серпневою конференцією в Києві, станом на 15 серпня Житомирська область з 37 млн 420,7 тис. грн субвенції на НУШ використала 11 млн 412,97 тис. грн, залишок – 26 млн грн, тобто використано лише 30%.

Сайт «Нова українська школа» зазначає, що місцева влада не має можливості використати субвенцію НУШ на щось інше, окрім обладнання, меблів та дидактику для першачків. Субвенція НУШ складає 1,38 мільярда гривень. З цих грошей 386,5 мільйона гривень виділяється на підвищення кваліфікації вчителів, ще 998,7 мільйона – на оснащення початкових класів. Окрім того, постанова Кабміну від 4 квітня передбачає дофінансування субвенції НУШ з місцевих бюджетів. Пропорції фінансування між субвенцією НУШ та місцевими бюджетами складають: для міст обласного значення – 70% на 30%; для ОТГ – 90% на 10%; для сільської, гірської та території на лінії зіткнення – 95% на 5%.

Як повідомляв Житомир.info, влада Житомира планувала обладнати 112 перших класів за проектом «Нова українська школа». У серпні управління освіти повідомило, що коштів з міського та державного бюджетів, виділених на якісну, сучасну та доступну загальну освіту «Нова українська школа», вистачить лише для першочергових потреб, тому в школах продовжують діяти спецрахунки для батьківської допомоги.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: школа НУШ бюджет субвенція  
Матеріали по темі