Влада

Директор водоканалу відзвітував, що вода в кранах житомирян стане питною наприкінці 2020 року

29 August 2018, 21:59

Щоб заслухати звіт директора КП «Житомирводоканал», надвечір 29 серпня у міськраді зібралися чиновники, місцеві депутати та активісти. Обурена громадськість розвісила у сесійній залі плакати, що відображають їхні вимоги. Зрештою, заступник мера починає домовлятися з активістами за регламент.

«Пропоную заслухати звіт до кінця, не перебиваючи, а потім вже задавати питання, які вас сьогодні найбільше турбують», - говорить заступник Житомирського міського голови Сергій Кондратюк.

Проте, як тільки керівник водоканалу починає говорити за статистичні дані, економічні показники підприємства у залі спалахує словесна перепалка.


Заспокоїти невдоволену громадськість вдається одному із активістів – Павлу Поліщуку. Після чого директор водоканалу продовжує роз’яснювати присутнім причини забруднення річки.

«Одне з найбільш проблемних питань не тільки Житомира, а і всієї України – це неможливість очистити воду від фактору миючих засобів. Жодне підприємство в нашій країні не було розраховане на таку кількість фосфатів у стічних водах. Що провокують фосфати? Це проростання фітопланктону, який на сьогоднішній день дає той колір воді, який ми маємо у крані», - розповідає директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.

Втім, роз’яснення не задовольняють активістів і вони знову заводять гучні обговорення навколо питання якості питної води. Зрештою, директор водоканалу радить кожному зробити незалежну експертизу води, що тече з-під крану.

«Якщо ви хочете дізнатись, чи відповідає ваша вода чи не відповідає якості питної води, ви маєте викликати до себе лабораторію. Коли вам дадуть заключення чи вона питна, чи вона не питна, ви отримаєте на це питання відповідь. Більше я це питання не коментуватиму», - наголошує Андрій Нікітін.

Пропозицію активістів випити літр води з-під крану Нікітін відхилив, пояснивши: не реагуватиме на провокації. Разом із тим, директор водоканалу зауважив: вода у кранах житомирян стане питною наприкінці 2020 року, коли збудують нові очисні споруди.

«Наприкінці 2020 року в Житомирі будуть введені у експлуатацію нові очисні споруди, вони будуть побудовані спеціально під ті кондиції, в яких є наші водосховища, і вони будуть у змозі очистити неякісну воду, яку ми забираємо з річки», - каже директор КП «Житомирводоканал».

Активістів також цікавить питання: чи має директор водоканалу профільну освіту, аби керувати цим підприємством.

«У 2003 році я закінчив Київський політехнічний інститут, факультет менеджменту та маркетингу за спеціальністю «управління виробничим підприємством». Десять років я працював на іноземній компанії, навчався у Німеччині, Австрії як розбудовується гідравлічна система, очисні споруди води та каналізації», - відповідає Андрій Нікітін.

Свою позицію щодо обговорюваного питання також висловили радник мера Олександр Черняхович та депутат міськради Іван Мартинчук.

«У нас є два шляхи. Перший - водоканал приходить до нас зі своєю програмою і розповідає, як він бачить шляхи вирішення нашої з вами проблеми. Ми або погоджуємось, або підбираємо спеціалістів, збираємо круглий стіл, і тоді вже обираємо. А такі розмови, як зараз, ні про що», - зауважує радник Житомирського міського голови Олександр Черняхович.

«Сьогодні ту презентацію, яку я побачив - це карта, якою рухалися усі європейські міста і це один зі способів вирішення проблеми. Проблема системного менеджменту, ви сьогодні кажете про відкати і таке інше - потрібно звертатись до правоохоронних органів, з доказовою базою і якщо таке відбувається насправді, доводити справу до суду», - коментує ситуацію депутат Житомирської міської ради Іван Мартинчук.

Наостанок депутат запропонував, аби звіт директора водоканалу вивчили фахівці, надавши свої висновки, розібратися з якими має профільна комісія з житлово-комунального господарства та роз’яснити результати проведених експертних досліджень депутатському корпусу на найближчій сесії міськради.

Фоторепортаж зі звіту директора водоканалу дивіться тут

Як повідомляв Житомир.info, на позачерговій сесії міської ради 21 серпня 2018 hjre група людей, які називають себе представниками громадськості, вимагала від депутатів голосування за відставку директора водоканалу Андрія Нікітіна, мер Сергій Сухомлин наголошував, що депутати будуть приймати рішення після звіту керівника водоканалу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Нікітін водоканал вода  
Матеріали по темі