Здоров'я

Представники Омбудсмена перевірили інтернат у Житомирській області: таргани у харчоблоці та відсутність реабілітації

17 September 2018, 10:18

Співробітник Департаменту реалізації національного превентивного механізму Офісу Омбудсмена Олена Темченко разом з громадськими моніторами відвідала Березівський психоневрологічний інтернат у Житомирській області, в якому проживають 200 жінок з психічними розладами.

Про це 14 вересня повідомляє сайт Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

«Учасників моніторингової групи приємно вразила уквітчана територія закладу, на якійбагато альтанок, лавок і гойдалок. Жінки багато вільного часу проводять вулиці. Вони відкриті до спілкування, добрими словами говорять про персонал. Завдяки власному підсобному господарству, підопічні мають різноманітне меню,в якому враховуються їхні побажання. Разом з цим, не обійшлося без проблем і недоліків. Насамперед, мешканки інтернату не отримують ніякої реабілітації. Медико-соціальна експертна комісія не виїжджає до закладу для поновлення індивідуальних програм», - йдеться у повідомленні.

Наводяться й конкретні приклади: жінка, яка 5 років практично не встає з ліжка,не має жодних технічних засобів, замість туалетного стільця вона користується відром, а біля ліжка немає столика. Усі підопічні, незалежно від стану здоров’я та рівня інтелекту, мають однаковий режим дня. Організованого дозвілля немає.

«Порушуються санітарні норми: таргани у харчоблоці та у відділенні №5. Кварцування здійснюється лише в маніпуляційній кімнаті медблоку. Монітори так і не змогли з’ясувати: хто жз працівників відповідає за дотримання санепідрежиму. Лазня, фактично, знаходиться в аварійному стані, але її обіцяють відремонтувати до кінця року», - зазначають в Офісі Омбудсмена.

За результатами моніторингу буде направлений звіт і рекомендації керівництву Житомирської області.

Нагадаємо, 4 квітня цього року прокуратура області інформувала про результати перевірки, зазначаючи, що службовими особами комунальної установи «Березівський психоневрологічний інтернат» допущені грубі порушення вимог ст. 23 Закону України «Про психіатричну допомогу» щодо проведення обов'язкового щорічного огляду підопічних осіб лікарською комісією за участю лікаря-психіатра, психолога і педагога з метою вирішення питання щодо подальшого їх утримання у цих закладах або щодо можливості перегляду рішень про недієздатність тих, хто такими визнаний: понад 2 роки такі огляди не проводились стосовно 42 осіб.

20 квітні цього року у Березівському психоневрологічному інтернаті голова обласної ради Володимир Ширма.

«Голова обласної ради відвідав комунальний заклад «Березівський психоневрологічний інтернат», де оглянув умови проживання підопічних, матеріальний стан установи та відмітив належний рівень утримання жінок, організацію їхнього змістовного дозвілля. Зокрема, у закладі перебуває 200 підопічних з різними формами психічних розладів. Приміщення інтернату мають задовільний стан, тут працює власна хлібопекарня, є підсобне господарство, а у 2016 році відкрито та освячено капличку, яку побудували власними силами. В інтернаті функціонують такі творчі гуртки як: декоративне вишивання бісером, нитками, плетіння», - інформувала прес-служба облради.

Як повідомляв Житомир.info, директорові Березівського психоневрологічного інтернату Валентині Кіндзерській в 2011 році присвоєне почесне звання «Заслужений працівник соціальної сфери України». В січні 2014 року обласна рада проголосувала за продовження контракту з нею ще на п’ять років.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: омбудсмен інтернат Ємільчинський район перевірка  
Матеріали по темі