Здоров'я

Житомирський виконком створив робочу групу, щоб вирішити питання допомоги важконеповносправним дітям

19 September 2018, 13:29

У рішення щодо денного догляду за неповносправними дітьми треба внести зміни, бо зараз воно стосується лише аутистів.

Про це на початку засідання міськвиконкому 19 вересня сказала голова громадської організації «Аутизм-Житомир» Жанна Зарічна, яка є мамою 12-річного хлопчика з важкою формою неповносправності.

«Ми прийшли із закликом не робити для нас без нас. З січня місяця ми працюємо з міської владою над питанням створення умов для денного догляду саме важконеповносправних дітей. Ми опікуємося тими людьми, які від народження і до кінця свого життя будуть потребувати сторонньої допомоги. Ми вдячні міській владі і пані Краснопір (заступник мера – ред.) за те, що вони відгукнулися і знайшли дієвий механізм допомоги. На сьогодні ми маємо інформацію, що в Житомирі немає закладів, немає фізичних чи юридичних осіб, які б хотіли опікуватися такими дітьми. Я знаю, що на виконкомі ви затвердили порядок, але, на жаль, не внесли зміни, про які ми говорили. Написано, що денний догляд організовується для дітей з розладами спектру аутизму, але це є певна дискримінація і порушення прав. Ми просимо внести зміни і написати «для важконеповносправних дітей», - сказала Жанна Зарічна.

Вона також повідомила, що в організації є проблема з приміщенням.

«Нам запропонували напівпідвальне приміщення, але це не є прийнятним. Є прохання виділити приміщення, яке буде відповідати всім нормам і правилам», - сказала голова ГО.

Відповіла Жанні Зарічный заступник мера з гуманітарних питань Вікторія Краснопір.

«Ми шукали різні механізми вирішення цього питання і вийшли на єдиний можливий шлях – проведення конкурсу. Ми оприлюднили проект рішення, але впродовж 20 днів оформлених пропозицій щодо включення чи не включення тих чи інших розладів не надходило. Давайте ми до наступного засідання виконавчого комітету отримаємо ваші конкретні пропозиції, їх розглянемо, сформуємо, і, якщо буде необхідність, внесемо зміни до рішення виконавчого комітету. Приміщення, про яке ви говорите – це приміщення підліткового клубу, де зараз займаються діти, на Довженка, 49», - сказала Вікторія Краснопір.

Член виконкому Руслан Годований запропонував створити робочу групу, щоб знайти більш прийнятне приміщення і допомогти.

Головуюча на засіданні заступник мера Світлана Ольшанська поставила на голосування пропозицію створити робочу групу та поінформувати виконком про результат її роботи на наступному засіданні виконкому.

До складу робочої групи виявили бажання увійти п’ять членів міськвиконкому: Неля Ковалюк, Наталя Волинець, Руслан Годований, Олена Ваколюк та Віктор Потоцький.

Виконком одноголосно підтримав створення робочої групи у такому складі.

Нагадаємо, 30 липня цього року на сайті міської ради опублікували проект рішення щодо проведення конкурсу на отримання коштів з міського бюджету для здійснення заходів, спрямованих на організацію денного догляду дітей з розладами спектру аутизму. Рішення ухвалили на засіданні міськвиконкому 5 вересня.

Як повідомляв Житомир.info, у 2012 році в Житомирі для дітей з діагнозом «аутизм» існував центр соціально-психологічної підтримки та адаптації «Дотик», який знаходився на вул.Перемоги, 13.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: виконком аутизм діти робоча група  
Матеріали по темі