Влада

НАБУ оскаржуватиме рішення суду, який за позовом нардепа Розенблата визнав протиправними оперативно-розшукові заходи

21 September 2018, 14:53

Окружний адміністративний суд м.Києва, який своїм рішення визнав протиправними оперативно-розшукові заходи НАБУ та ГПУ стосовного народних депутатів у так званій «бурштиновій справі», перевищив свої повноваження.

Про це 21 вересня повідомляє офіційний сайт Національного антикорупційного бюро.

«Компетенція адміністративних судів — це розгляд справ в сфері адміністративних та публічних відносин, а не оцінка допустимості та законності доказів, зібраних в межах кримінального процесу. Надавши оцінку доказам, які використовувались у так званій «бурштиновій справі» відповідно до положень ст.99 КПК України, суддя ОАСК, на думку НАБУ, діяв всупереч Кодексу адміністративного судочинства та КПК України. Національне бюро не згодне з таким рішенням ОАСК і планує його оскаржити. Апеляційна скарга буде подана після ознайомлення з повним текстом документа, який на момент цієї публікації до НАБУ не надходив», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що під час розслідування так званої «бурштинової справи» детектив НАБУ під прикриттям проводив санкціоноване візуальне спостереження, інші оперативно-розшукові заходи та негласні слідчі (розшукові) дії стосовно учасників злочинної групи, діяльність якої була спрямована на отримання неправомірної вигоди в особливо великих розмірах. Під час проведення цих заходів зафіксовано факт вчинення корупційного злочину, в тому числі народними депутатами України.

При цьому безпосередньо стосовно народних депутатів України оперативно-розшукові заходи та негласні слідчі дії до надання Верховною Радою України згоди на їх притягнення до кримінальної відповідальності детективами НАБУ не здійснювалися, з огляду на депутатську недоторканість.

Водночас, згідно з ч.1 ст.269 КПК України при документуванні злочинної діяльності проводились такі негласні слідчі (розшукові) дії, як спостереження за річчю або місцем. Таке спостереження може здійснюватися із використанням відеозапису, фотографування, застосуванням спеціальних технічних засобів для спостереження. Ані Конституція України, ані КПК України, ані Закон України «Про статус народного депутата України» не містять застережень щодо можливості використання як доказів матеріалів оперативно-розшукових заходів та/або негласних слідчих (розшукових) дій, на яких зафіксовані факти злочинної діяльності народного депутата України. Особливо беручи до уваги, що жодних обмежень гарантій депутатської діяльності, а так само прав і свобод народного депутата, які передбачені Конституцією України та зазначеним законом, не було.

«Зазначаємо також, що депутатська недоторканність – це гарантія належного здійснення депутатських повноважень, для виконання яких українським народом тимчасово делеговано своїх представників до представницького органу – Верховної Ради України. А не індульгенція на безкарність у разі вчинення правопорушення. За законом оцінка доказів у кримінальному провадженні на стадії судового слідства, в тому числі на предмет їхньої законностіта допустимості, є виключним правом суду, який здійснює розгляд справи по суті. Адміністративні суди, як відомо, розглядом таких справ не займаються, оскільки це не входить до сфери їхньої компетенції. В цьому контекстіобов’язковими для виконання судом, який розглядатиме справу по суті, є лише ті ухвали суду, які прийняті в порядку кримінального, а не адміністративного судочинства і стосуються порушення прав людини і основоположних свобод, а не гарантій народного депутата», - зазначає НАБУ.

Наголошується, що згадане рішення ОАСК, в разі набуття законної сили, створить серйозні перепони у боротьбі з політичною корупцією в країні: збір доказів стосовно дій народних депутатів України для притягнення їх до кримінальної відповідальності буде заблоковано, як на даний час самими народними депутатами заблоковано процес скасування депутатської недоторканості.

«Нагадуємо, що розслідування у так званій «бурштиновій справі» завершено понад півроку тому: ще в лютому 2018 року прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури визнали зібрані докази достатніми та доручили детективам НАБУ сповістити про цей факт підозрюваних та відкрити їм матеріали справи для ознайомлення. Цей процес завершено на початку серпня, після чого детективи НАБУ склали обвинувальний акт, який скерували прокурорам САП 20 серпня для вручення підозрюваним та подальшого скерування до суду. Наразі в НАБУ відсутня інформація пропричини, через які обвинувальний акт й досі не вручено підозрюваним у кримінальному провадженні за фактами одержання неправомірної вигоди. Зі свого боку Національне бюро готове всебічно сприяти прокурорам САП у врученні підозрюваним та їх захисникам копій обвинувального акту у порядку, визначеному КПК України», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 20 вересня 2018 року Окружний адміністративний суд міста Києва завершив розгляд справи і задовольнив позов народного депутата від Житомира Борислава Розенблата до Національного антикорупційного бюро України та Генеральної прокуратури України про визнання протиправними дій відповідачів щодо здійснення оперативно-розшукових заходів, що порушують гарантії депутатської недоторканості позивача.

Як повідомляв Житомир.info, ввечері 19 червня 2017 року в Інтернеті почала поширюватися інформація про те, що в Києві на хабарі затримали охоронця народного депутата від Житомира Борислава Розенблата, сам нардеп назвав це затримання спланованою провокацією. 20 червня детективи НАБУ та прокурори САП повідомили про підозру шести особам, причетним до вимагання та одержання неправомірної вигоди за сприяння іноземній компанії в здійсненні видобутку бурштину в Україні, серед яких – два охоронця народного депутата Борислава Розенблата. 18 липня Солом'янський районний суд міста Києва обрав запобіжний захід народному депутату Бориславу Розенблату у вигляді застави в розмірі 7 млн грн, присудив носити електронний браслет та здати закордонні паспорти. 9 лютого 2018 року Солом'янський райсуд Києва ухвалив зняти з нардепа електронний браслет. Розенблат також хотів скасувати запобіжний захід у вигляді застави в 7 млн грн, але суд відмовив.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд Розенблат НАБУ  
Матеріали по темі