Влада

​Закупівлі мультимедійного обладнання для шкіл Житомира будуть аналізувати на порушення закону

27 September 2018, 13:22

У Житомирі «зґвалтували» систему ProZorro і порушили її принципи – з цього розпочав свій виступ під час сесії міської ради депутат Олександр Рибак. За його словами, на торгах під час закупівлі мультимедійного обладнання для шкіл Житомира чітко прослідковується змова. І саме цього стосується звернення учасників депутатської групи з контролю за використанням бюджетних коштів.


«Ми як депутати Житомирської міської ради та члени групи по контролю за використанням бюджетних коштів постійно відслідковуємо ситуацію щодо закупівель товарів, робіт та послуг за бюджетні кошти. Останнім часом ми звернули увагу на збільшення скарг зі сторони учасників торгів в системі ProZorro щодо закупівлі мультимедійного обладнання навчальними закладами міста Житомира, які підпорядковуються управлінню освіти», - розповідає депутат міської ради Олександр Рибак.

У своєму виступі депутат звернув увагу на певні нюанси, які, на його думку, свідчать про непрозорі моменти в закупівлі. Він також попросив мера перевірити наведені факти і вжити необхідних заходів, бо у переважній більшості шкіл мультимедійне обладнання встановлював один ФОП з міста Житомира.

«Детально проаналізувавши ситуацію, ми з’ясували, що навчальні заклади в рамках програми «Нова українська школа» повинні були закупити мультимедійне обладнання: дошку та проектор. За дивним збігом обставин, абсолютно усі школи міста Житомира вирішили придбати мультимедійні дошки, які називаються NewLine R5 800L, та проектори не найкращої якості. У тендерній документації абсолютно усі школи, я підкреслюю, як під копірку, навіть з однаковими помилками, вказали, що не будуть розглядати пропозиції інших учасників, які будуть пропонувати інші марки обладнання. Сергій Іванович, прошу вас перевірити факти, які наведені нами у зверненні, вжити заходів і доповісти нам щодо цього», - каже Олександр Рибак.

Аналізувати закупівлі на предмет порушення закону будуть, але після того, як департамент освіти надасть письмові пояснення, сказав міський голова.

«Якщо аналізувати це питання, то, можливо, є якісь нюанси. І вони дійсно були. Бо коли було намагання провести ці закупівлі без системи ProZorro і коли ми проаналізували таблички, які надали школи, то там були один-два ФОПи, які хотіли продати цю продукцію. Ми на це не пішли, ми запустили ці закупівлі через систему ProZorro. Давайте закінчимо із цим питанням. Ми надамо відповіді, і департамент освіти надасть пояснення, чому вони саме так зробили. Далі ми будемо аналізувати на порушення закону», - сказав Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Житомир.info проаналізував низку закупівель, які проводилися в серпні – вересні 2018 року загальноосвітніми школами м. Житомира у категорії “Телевізійне й аудіовізуальне обладнання».

Школи конкретно вказують моделі обладнання, яке їм потрібно закупити, а подекуди навіть пишуть його у самій назві оголошеної закупівлі, як це, наприклад, зробила Житомирська ЗОШ № 27. Школи у різній кількості закуповують ідентичне обладнання – інтерактивні дошки NewLine R5-800L та проектори Optoma S340+. Аналоги цьому обладнанню не розглядають.

Скріншот з сайту Prozorro, зі сторінки закупівлі Житомирської ЗОШ №8 від 20 серпня 2018 року

Серед проаналізованих торгів основні конкуренти – ТОВ «Будівельна компанія «Міленіум» та ФОП Світлана Андріївна Павловська.

ТОВ “Будівельна компанія “Міленіум” було зареєстровано 23.06.2000 року. Раніше воно називалося “Мале підприємство “Міленіум”. Власниками цього підприємства є Максим Васильович Каплун (він же директор) та Галина Григорівна Гуменюк.У компанії в кодах КВЕД вказано 27 видів діяльності, основним вказане будівництво житлових і нежитлових будівель. І малопов’язані профілі діяльності підприємство, вочевидь, успішно поєднує: 3 серпня компанія уклала договір Управлінням житлового господарства Житомирської міської ради на ремонт покрівлі житлового будинку за 811 тисяч гривень, а через місяць, 13 вересня, уклала договір з 36-ю школою на поставку інтерактивних дошок і проекторів.

Скріншот зі сторінки ТОВ “БК “Міленіум” на сайті аналітичної системи Youcontrol

Світлана Андріївна Павловська зареєструвалася як ФОП наприкінці 2006 року.Оптова торгівля комп’ютерами та периферією – її основний вид діяльності.

Офіційний постачальник мультмедійного обладнання, ТОВ “АВ-ПРО”, надає обом учасникам довідки про те, що вони є його офіційними представниками:

Як повідомляв Житомир.info, на сесії 27 вересня депутат Житомирської міськради заявив про «зґвалтування» системи ProZorro під час закупівлі мультимедійного обладнання для шкіл.

Нагадаємо, у Житомирі коштів з міського та державного бюджетів, виділених на «Нову українську школу», вистачить лише для першочергових потреб, тому в департаменті освіти нагадали про спецрахунки для батьківської допомоги, які продовжують діяти в школах.

На червневій сесії з міського бюджету Житомира виділили 11 млн 447 тис. 102 грн на забезпечення фінансування заходу «Нова українська школа», з них 1 млн 592,1 тис. грн – на закупівлю дидактичних матеріалів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сесія мультимедійне обладнання ProZorro  
Матеріали по темі