Суспільство

У навчальних закладах 8 районів Житомирської області якість води не відповідала нормам, – лабораторний центр

3 October 2018, 11:01

З метою визначення якості водозабезпечення, спеціалістами відділів і відділень ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» було здійснено 650 моніторингових обстежень дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, під час яких відібрано і досліджено 1366 зразків води.

Про це 3 жовтня інформує прес-служба ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України».

«Викликає занепокоєння те, що якість води в низці закладів не покращується, на сьогодні 30,6% досліджених проб води не відповідають санітарним вимогам, в основному за рахунок перевищення вмісту заліза, нітратів та за бактеріологічними показниками, споживання такої води є небезпечною для здоров’я дітей. Як відомо, понаднормовий вміст у воді нітратів та наявність хвороботворних мікроорганізмів, які при простійному споживанні такої води можуть викликати тяжке отруєння організму – метгемоглобінемію та різні інфекційні і вірусні захворювання. Найбільша кількість із досліджених проб води, що не відповідала вимогам за фізико-хімічними показниками, була зареєстрована у загальноосвітніх навчальних закладах Бердичівського, Любарського, Ружинського, Попільнянського, Андрушівського, Романівського, Чуднівського; в дошкільних закладах Романівського, Попільнянського, Черняхівського районів», - йдеться у повідомленні.

«Для прикладу, у Бердичівському районі із 13 досліджених зразків води за фізико-хімічними показниками, що були відібрані в школах, не відповідали санітарним вимогам 7 проб за вмістом заліза (ЗОШ № 7, № 11, № 12, № 15, № 2, с.Іванківці, с.Красівка) та 2 проби за вмістом нітратів (с.Семенівка, с.Терехове). В деяких загальноосвітніх та дошкільних закладах питна вода не відповідає вимогам за мікробіологічними показниками, про що свідчить наявність у досліджених пробах води умовно-патогенних мікроорганізмів. Відхилення за бак.показниками зафіксовано в Нововелідницькій, Бігунській, Гошівській, Ігнатпільській, Шоломківській, Гладковицькій школах Овруцького району, в дошкільних закладах сіл Тепениця, Сущани, Білокоровичі, Стовпівка, Кам’янка Олевського району. Результати лабораторних досліджень води направлені керівникам (власникам) закладів, відповідні інформації направлені в органи місцевого самоврядування та територіальні управління Держпродспоживслужби», - поінформували у лабораторному центрі.

Як повідомляв Житомир.info, протягом семи місяців 2018 року лабораторний центр здійснив дослідження на 193 системах централізованого водопостачання з метою встановлення відповідності якості води, що подається населенню, санітарним нормам та правилам.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лабораторний центр вода навчальні заклади  
Матеріали по темі