Місто

Художник Дмитро Краб завершив та презентував малюнок «Трисвіт» на стіні житомирської п’ятиповерхівки

8 October 2018, 21:25

Його обриси більше не затуляє будівельне риштування, а перехожі час від часу зупиняються, щоб зробити фото найбільшого стріт-арт об’єкту в Житомирі – художник Дмитро Краб за два тижні завершив роботу над малюнком «Трисвіт» на стіні будинку на вулиці Покровській.


Роботу над величезним малюнком площею 180 м², який зображає систему світобачення «Яв-Прав-Нав» Дмитро Краб розпочав ще у вересні. Автор розповів журналістам Житомир.info про історію його створення.

«Цей проект має три форми: одна з них – картина олівцем, друга – анімація, яку зробили за допомогою комп’ютера, і третя форма – це зображення на стіні. Ми одразу знали, що це все буде йти на стіну. Ми можемо умовно це розділити на декілька етапів. Перший – це було підготувати стіну, так би мовити, полотно. Ми цю стіну утеплили та пофарбували, потім нанесли на неї контури: цілу ніч над цим працювала велика команда, були задіяні декілька автомобілів і додатково автовишка. І десь з двадцятої вечора до дев’ятої ранку ми наносили контури. Якщо рахувати по днях, то все це дійство вийшло 14 днів рівно», - розповідає Дмитро Краб.

Як пояснює сам автор, кожен має побачити у малюнку свій власний зміст. Але разом із цим Дмитро пояснює зміст, який він разом із командою вклав у картину.

На малюнку зображена триглава система світобачення «Яв-Прав-Нав». Це модель Всесвіту, яка заснована на єдності усього світу, де для кожної істоти, предмета чи явища є своє місце, і вони взаємодіють між собою. У центральній частині малюнка зображені три богині – Макош, Жива та Лада, які уособлюють собою життя, материнство та світові гармонію. Поряд із богинями зображені птахи, які летять у вирій. У центрі малюнка можна побачити знак чотирьох стихій, а нижче зображений Світовид – чотирьохголовий бог минулого, сучасного та майбутнього.

Як пояснює сам художник, якщо узагальнити концепцію малюнка до однієї фрази, то це – взаємодія усього із усім.

Дмитро каже: реалізовуючи цей проект, він відчував величезну відповідальність.

«У нас є така абстрактна організація – творче об’єднання, яке називається «Совість». Ми все стараємося робити по совісті, тому ми не хотіли малювати на занедбаній стіні. Ми формували бюджет і долучали меценатів, щоб утеплити повністю весь будинок, для того, щоб ми бачили деталізацію малюнка. Наш бюджет на весь цей проект становив 120 тисяч гривень. У всьому цьому брали участь меценати: це Альона Гроліч та управління у справах сім’ї молоді та спорту Житомирської міської ради. На певному етапі ми зрозуміли, що не осилимо весь бюджет. Тоді ми познайомилися з Альоною, і мені дуже подобається з такими людьми мати справу. Ти приходиш, показуєш, розповідаєш: «Є така класна штука. Вам це подобається і цікаво?», тобі відповідають: «Так нам дуже цікаво – вперед». В принципі так ми все вирішили, за чашкою кави», - розповідає історію створення малюнка Дмитро.

Житомирський художник каже: є одним із багатьох людей, які долучились до створення цього малюнку на стіні п’ятиповерхівки на Покровській.

«Велика дяка тим людям, які активно взяли у цьому участь. Щоб робити такі речі, то однієї людини мало. Я виступаю «обличчям» цього проекту, але ви маєте розуміти, що це лише вершина айсберга», - каже Дмитро.

Нагадаємо, відеоробота Дмитра Краба «Трисвіт» - один із переможців конкурсу «Житомире! Я люблю тебе».

Як повідомляв Житомир.info, навесні 2015 року Дмитро Краб завершив вуличний мурал, присвячений тваринам, та розпочав роботу над проектом «Українська абетка міста», розрахованим на три роки. Під час цьогорічного Lesya Grand Fest у Новограді-Волинському житомирянин презентував мурал із зображенням Лесі Українки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Краб художник малюнок мурал  
Матеріали по темі