Політика

Підприємці скаржилися нардепу Вікторії Войціцькій на зловживання «Житомиргазу» при установці лічильників

12 October 2018, 09:46

У Житомирі обговорювали постанову Кабміну, яка передбачає встановлення на лічильники приладів дистанційного обліку газу. За ініціативи фракції «Об’єднання «Самопоміч» на чолі з народним депутатом Вікторією Войціцькою за круглим столом в міськраді зібралися представники влади, комунальники та підприємці. Останні нарікають, що прикриваючись постановою місцевий монополіст - «Житомиргаз» зловживає своїми повноваженнями. В доказ тому, підприємець Володимир наводить власний приклад.

«Вчепившись у цю постанову «Житомиргаз» вирішив на цьому добряче заробити. Вони вимагають розробити нову проектну документацію, тихенько ставлять позначку, щоб усі йшли в одну їхню фірмочку «Теплогазсервіс». В проекті проектант вимагає від усіх підприємців крім засобів дистанційної передачі даних ще замінити: фільтр, клапан, редуктор, всі крани і роботи по виконанню цього всього замовити лише в одній фірмі. Таким чином, замість того, щоб замінити лише лічильник, який коштує півтори - дві тисячі гривень, кожен підприємець платить мінімум 30 тис. грн на це все», - розповідає підприємець Володимир Ковтун.


На здирництво з боку монополіста киває і депутат міськради від «Самопомочі» Олександр Рибак. Зазначаючи, що проблема стосується не лише представників малого та середнього бізнесу, а і комунальних установ.

«Зараз вдалося відтермінувати введення в дію постанови, яка говорить про те, що всі споживачі газу повинні встановити нові лічильники, які будуть дистанційно передавати дані. Це шалені суми, які ми маємо витратити на монополіста «Житомиргаз». Тобто, купити лічильники за свої кошти і встановити. Вартість одного вузла обліку газу, якщо не потрібно міняти ГРП, близько 50 тис. грн. Зробити проект - гроші, експертиза - гроші, підрядні роботи – гроші», - каже депутат Житомирської міськради, фракція Об’єднання «Самопоміч» Олександр Рибак.

Заслухавши учасників круглого столу, нардеп Вікторія Войціцька зауважує: проблемне питання стосується не одного міста, а України в цілому. Позаяк, державні інституції, які мають стояти на захисті перш за все споживача або самоусуваються, або займаються відписками без конкретних рішень. Тому, каже: вирішувати питання потрібно на державному рівні.

«Для себе я перш за все ставлю завдання - знайти рішення на рівні Верховної Ради, які б врегулювали це питання. Як на мене, немає економічної доцільності вимагати від малого та середнього бізнесу встановлювати дистанційні прилади обліку. Будемо напрацьовувати на законодавчому рівні шляхи вирішення», - говорить народний депутат України Вікторія Войціцька.

Окрім цього, Вікторія Войціцька зауважує: потрібно згуртуватись на усіх рівнях та зібрати низку документів, які стануть доказами свавілля монополістів у сфері газопостачання та його розподілення на місцях. У тому числі, забрати газорозподільчі мережі з рук монополістів.

«Завдання має бути дуже просте - повернути громаді те, що їй належить. Будемо вимагати уряд передати усі газорозподільчі мережі на місця», - зазначає народний депутат України Вікторія Войціцька.

Таким чином, присутні вирішили: не замовчувати питання, навпаки підіймати його загальноукраїнському рівні, залучатися підтримкою мерів з інших міст, які готові взяти в операційне управління газорозподільчі мережі, щоб незалежно від монополіста надавати людям послугу щодо транспортування газу. Зокрема, на найближчий вівторок Вікторія Войціцька обіцяє ініціювати у Верховній Раді виступ мерів по цьому питанню, з-поміж яких не заперечує бути і мер Житомира Сергій Сухомлин.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі