Події

​Житомирські активісти заявляють, що Опоблок привіз «тітушок» в облраду на засідання екологічної комісії

18 October 2018, 15:34

Активісти, люди у військовій формі, полісмени в бронежилетах та молодики спортивної статури – у такій атмосфері 18 жовтня відбулось засідання постійної комісії обласної ради з питань екології та охорони навколишнього середовища.

У порядку денному було 21 питання та одне додаткове. Зокрема, говорили про спецдозволи на користування надрами, надання в користування мисливських угідь, незаконний видобуток піску, незаконну розробку надр, випалювання вугіллята утилізацію небезпечних відходів.


Активісти, які хотіли звернути увагу членів комісії на кілька питань порядку денного, розповіли журналістам, що їх не пустили на засідання.

«Сьогодні ми прийшли на 11 годину ранку на обласну екологічну комісію, де ми хотіли задати запитання по ГЕСу, де ми хотіли задати запитання по картонній фабриці, де ми хотіли поставити запитання по підприємству «Аскона-Південь», де ми хотіли задати запитання, чому виділяються землі в Володарському районі під бурштин і запитати про ось цей весь дерибан. Мелашенко (депутат Житомирської обласної ради, голова фракції Опозиційного блоку, - ред.) і весь Опоблок сюди навіз 40-50 «тітушок», які зараз поховались. Нас не пропустили, нас було усього 5-7 чоловік. Одразу приїхав «ТОР» (підрозділ патрульної поліції тактико-оперативного реагування, ред.) і сказали, що зараз будуть стріляти, нюхати порох. Отакі от справи: поліція захищає цих «тітушок». Здається, що їх стало менше, але як тільки ми спробуємо пройти, нас знову не пропустять», - сказав журналістам громадський активіст Андрій Блощінський.

Врешті після словесних суперечок із правоохоронцями активісти все ж пройшли до прес-центру, де відбувалось засідання комісії і одразу ж закликали не ховатись за спинами поліцейських та молодиків спортивної статури.

«Шановні депутати, члени комісії, чому я сьогодні сюди приїхав. Виставили поліцію, щоб люди і журналісти не могли зайти. Якщо ще таке буде, ви ініціюєте конфлікт. Я не знаю, хто запросив сюди поліцію, щоб вас захищали, але я вам хочу сказати, що громада має право сюди заходити, журналісти мають право сюди заходити. І щоб це було останній раз. Це недопустимо, щоб людей зіштовхували лобами», - сказав громадський активіст Олександр Коцюбко.

Його підтримав депутат облради Тарас Собко.

«Дуже поважаю громадськість, ми всі вийшли з громадськості. Але давайте думати тверезими категоріями. В цьому залі може зустрітись 50 чоловік. Але якщо прийде 500 чоловік, то чи зможе ефективно працювати комісія? Ні. Сьогодні є засоби масової інформації, сьогодні є представники громадськості? Є. Треба ще 10, то заходьте ще десять. Хто вас не пускає? Такого не може бути в області, що громадськість не може зайти», - обурився Тарас Собко.

Результати засідання комісії підвів перший заступник голови Житомирської обласної ради Сергій Крамаренко.

«Сьогодні була «гаряча» комісія, було багато представників громадських організацій. Звісно, приємно, що такий великий інтерес є. Було багато дискусій, але комісія пройшла конструктивно. Був ряд звернень по погодженню на користування надрами. Комісія завжди велику увагу приділяє співпраці надрокористувачів та місцевих громад. І можу сказати, що ті надрокористувачі, які співпрацюють із громадами, сьогодні отримали погодження комісії на подальше надрокористування. Деяким компаніям було рекомендовано впорядкувати свої відносини з місцевою владою та населенням, і після цього було вирішено відкласти це рішення комісії», - сказав Сергій Крамаренко.

На уточнююче запитання про заяви активістів, що людей спортивної статури привезли до приміщення ради, депутат Житомирської обласної ради та голова фракції Опозиційного блоку Анатолій Мелашенко відповів наступне:

«Ви ж розумієте, що в нас зараз багато громадських організацій. Ми ними не командуємо. Зараз громадська організація скоро правитиме країною. Що я можу вас сказати? Більше нічого», - сказав Анатолій Мелашенко.

Нагадаємо, 5 жовтня 2018 перед входом до приміщення облдержадміністрації Андрій Блощінський намалював послання голові ОДА Ігорю Гундичу, яке потім сам же й змивав.

Як повідомляв Житомир.info, постійну комісію з питань екології, охорони навколишнього середовища та використання природних ресурсів очолює голова фракції Опозиційного блоку в облраді Анатолій Мелашенко.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада активіст комісія тітушки поліція Мелашенко  
Матеріали по темі