Економіка

Кабмін заявив про підняття на 23% ціни на газ і назвав це вимушеним кроком

19 October 2018, 18:03

В Україні з 1 листопада 2018 року ціна на газ зросте на 23%.

Про це 19 жовтня Житомир.info повідомив Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України.

«Переговори з МВФ були складними. Кредитори висували вимогу прирівняти ціни на газ для населення до рівня промисловості. За таких умов платіжка пересічного українця за опалення мала б зрости на 60%. Уряд на це не погоджувався, наводивши основний аргумент: доходи українців поки не дозволяють платити ринкову ціну на газ. Результатом річних перемовин став компроміс, якого вдалося досягнути лише завдяки наполегливості українського Уряду. Замість 60%, ціна на газ з 1 листопада 2018 року зросте лише на 23% - майже втричі менше, ніж могло би бути. Відповідне рішення було прийнято Кабінетом міністрів України 19 жовтня 2018 року», - поінформував департамент.

У повідомленні українцям нагадують про кризові 90-ті зі стрімкою інфляцією, затримкою з виплатою зарплат, безробіттям та різким знеціненням української гривні, та зазначають: у 2018 Україна знову могла б повернутися в 90-ті.

«У 2006-2013 роках були взяті мільярдні доларові кредити, які не були тодішньою владою спрямовані на розвиток економіки, а були розтриньканні і витрачені на «проїдання». За цей час борг України був нарощений більш ніж на 50 млрд. доларів. Це річний бюджет України! Унаступні п’ять років держава Україна має віддати більше 30 мільярдів доларів», - йдеться в повідомленні Уряду.

Підвищення ціни на газ є вимушеним кроком, щоб країна могла розвиватися, - наголошують у Кабміні, адже без кредиту МВФ країна опинилася б на межі банкротства. Держава вимушена була б скоротити соціальні програми та «заморозити» заробітні плати й пенсії.

Соціально незахищеним обіцяють підтримку.

«Малозабезпечені громадяни отримають субсидію на сплату житлово-комунальних послуг.А вже з січня 2019 року в Україні запрацює монетизація субсидій. Українці будуть отримувати від Уряду «живі» гроші для оплати комунальних послуг. На урядову програму «теплих кредитів» додатково виділено 100 млн грн. Це дасть змогу українцям отримати безповоротну допомогу від Уряду на енергомодернізацію житла: заміну котлів, утеплення, встановлення лічильників», - стверджують в Уряді.

Нагадаємо, з 1 квітня 2017 року й досі роздрібна ціна на природний газ для потреб населення становить 6,95 грн за кубометр.

Як повідомляв Житомир.info, у вересні 2018 в Житомирі збільшили тарифи на воду, у жовтні - на тепло. 7 вересня 2018 прем’єр-міністр України Володимир Гройсман запевнив, що опалювальний сезон почнеться вчасно, а перемовини щодо ціни на газ ще тривають. Скільки платять за газ в Україні та ЄС, читайте тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: газ ціна тариф  
Матеріали по темі