Здоров'я

Що та як лікує ортопед-травматолог у медичному центрі «Відновлення»

23 October 2018, 12:30

Найчастіше до лікаря даної спеціалізації звертаються пацієнти з артрозами. Це і не дивно, адже артроз – найбільш старе та найбільш розповсюджене захворювання кісток.

«Ще 5000 років тому люди вже хворіли на артроз, адже у розкопках по змінам на кістках знайдено характерні ознаки хвороби. Однак, я хочу наголосити, що ортопедія це не лише артрози. Ортопед-травматолог також займається пошкодженнями зв'язок ім’язів, травмами різного роду і різної складності та їх наслідками», - розповідає ортопед медичного центру «Відновлення» Олександр Степанов.

При зверненні пацієнта у перші години (першудобу) травмування зв'язок гомілково-ступневого, колінного суглобів або при хронічному болю в ділянці ліктьового суглоба, є можливість вводити спеціальні препарати, які допомагають регенерації зв'язок. Це препарати на основі гіалуронової кислоти - сучасні медикаменти на основі новітніх технологій, що сприяють швидкому загоєнню зв'язок та сухожиль.

«Дуже важливо провести своєчасну реабілітацію після отриманих травм, тому що люди звертаються за допомогою тільки тоді, коли вже розвиваються стійкі контрактури, коли рухів в суглобі немає. Своєчасне звернення до ортопеда-травматолога дозволить швидше прийти до ладу, не випадати із соціальної обойми, що сьогодні актуально практично для всіх людей», - додає лікар.

Однак, швидкість одужання та мінімізація наслідків травми залежить від вірного вибору методу лікування та реабілітації. У центрі під кожного пацієнта, для кожного конкретного випадку підбирається індивідуальне лікування. Це може бути електроміостімуляція, ударнохвильова терапія, для нормалізації м'язового тонусу, для усунення можливих тунельних синдромів, лазеротерапія, плазмотерапія, PRP-терапія, для швидкого відновлення постраждалих тканин та усунення запальних процесів без традиційних НПЗП (протизапальні препарати).

«Плазмотерапія та PRP-терапія – найбільш новий та дієвий спосіб для якнайшвидшого загоєння надривів, переломів, який також успішно застосовується для лікування артрозів. Саме цей спосіб«люблять» у всьому світі за ефективність лікування. Наприклад, артроз неможливо вилікувати, проте можна значно сповільнити його розвиток завдяки ін'єкціям плазми. Більш натурального препарату для людини не придумаєш, адже це плазма самої людини, вона не зберігається, не має протипоказань, не викликає алергічних реакцій. Кров набрали, приготували плазму і тут же зробили ін’єкцію в суглоб, що виключає будь-яку помилку.Цю методику особисто я використовую 4 роки і з повною впевненістю можу сказати, що вона працює і значно сповільнює прогресування артрозу, сприяє швидкому загоюванню пошкоджень м’яких тканин, ран, що не загоюються тривалий час, переломів.Зазвичай, ін’єкції потрібно повторювати раз на півроку», - зазначає Олександр Степанов.

Друге по «популярності» захворювання – це шпори. Шпорою називають осифікацію поздовжньої зв'язки стопи, інакше кажучи відкладення в ній солей. Людина не може наступити на п'яту, відчуває біль у п’ятці при натисканні. Характерні симптоми - коли людина встає вранці з ліжка або сиділа тривалий час і починає йти і відчувати біль у п'яті. Це характерний симптом, за яким можна з великою долею вірогідності запідозрити саме п’яточну шпору, інакше для людини вона невидима без рентгенологічного обстеження.

Епікондиліт або «лікоть тенісиста» – ще одне найбільш розповсюджене захворювання, яке лікує ортопед. Це запалення виростків плечової кістки, саме куди кріпляться сухожилки згиначів пальців і згинача кисті. Чим воно підступне? Людина відчуває біль в лікті і намагається всіляко створити спокій в ліктьовому суглобі, але при цьому продовжує працювати кистю та пальцями і чим більше вона виконує рухів пальцями і кистю, тим більше прогресує хвороба.

«Ми усуваємо причину захворювання, а не симптоми. Раніше епікондиліти лікували за допомогою гіпсової іммобілізації від кінчиків пальців до верхньої третини плеча. Це дуже не комфортно. Зараз більш гуманні методи – руку можна повісити на косинку, одягнути спеціальний бандаж на передпліччя. Тоді людина може себе обслуговувати, але важка фізична робота виключається. Отже спокій для кисті, плюс ударно хвильова терапія в поєднанні з лазерною терапією дають позитивний результатнавіть без медикаментів. Надання спокою основна умова в лікуванні , адже без повного спокою для цього захворювання немає толку в лікуванні», - розповідає Олександр Степанов.

Розпізнати епікондиліт просто – основний симптом – біль в ділянці ліктьового суглобу по зовнішній або внутрішній поверхням . Люди часто намагаються лікуватися за допомогою Інтернету, народними методами, але до лікаря звертаються в останню чергу, коли хвороба запущена і лікування потребує більше часу, сил та грошей. Не потрібно бояться йти до лікаря з будь-якою проблемою. Адже кваліфікована допомога чи консультація на ранніх стадіях захворювання допомагає уникнути складних наслідків.

«Я хочу відмітити, щоб люди не боялися йти до лікаря. Вчасне звернення при появі дискомфорту у суглобах це 50% успішного лікування та реабілітації. Часто пацієнти звертаються тільки тоді, коли хвороба в повному розквіті або навіть у хронічній стадії. Тоді лікування затягується не на тижні, а на місяці. Людина втрачає працездатність, надовго випадає із соціального життя», - додає лікар.

Всі бажаючі пройти обстеження і отримати повноцінну консультацію можуть звернутися в медичний центр «Відновлення». Запис на прийом проводиться за номерами телефонів +38 (0412) 46-40-73; +38 (068) 073-58-60; (098) 662-72-22.

м. Житомир, вул. Любарська, 4.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я. Ліцензія № 659 від 8 жовтня 2015 року.

*На прийом необхідно (при наявності) взяти із собою зроблені раніше рентгенологічні та інші обстеження.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі