Місто

​У житомирському кінотеатрі має бути не базар з речами, а майданчик для культури, - куратор фестивалю «Жовтень у Жовтні»

29 October 2018, 14:23

Дружина президента України Марина Порошенко 29 жовтня відвідала фестиваль сучасної культури «Жовтень у Жовтні», який вже кілька днів триває в приміщенні непрацюючого кінотеатру у Житомирі.

Фестиваль проходить за грантової підтримки Українського культурного фонду, головою якого є перша леді країни. Разом із дружиною президента до Житомира приїхали віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко та міністр культури України Євген Нищук.


В холі кінотеатру, який не працює вже кілька років, відбулась презентація проекту «Можливо це мистецтво» фотографа Євгена Нікіфорова. За словами організаторів фестивалю, культурна подія такого масштабу може «вдихнути» нове життя в будівлю колишнього кінотеатру, яка є промовистим зразком архітектури пізнього модернізму.

«Цей фестиваль став переможцем відбору українського культурного фонду І отримав 79 балів зі 100 можливих від наших незалежних експертів. І як результат отримав грантову підтримку як проект національного партнерства. Я хочу висловити сподівання, що саме з цього фестивалю розпочнеться відродження такої знакової для Житомира споруди, і «Жовтень» набуде нового сучасного змісту і стане центром прогресивних ідей», - розповідає дружина президента України Марина Порошенко.

«Жовтень в Жовтні» - це фестиваль, як певна модель інтелектуального спілкування міжнародного рівня для того, щоб проявити основні проблеми і знайти інструменти їх вирішення. Цей хол напіврозваленого кінотеатру «Жовтень» є прототипом культурного центру, який наша команда пропонує місту та області, щоб тут був не базар з речами білоруськими, українськими чи китайськими, а майданчик для культури: з книжками, з спілкуванням, з презентаціями, виставками. І як продовження - освоєння всього простору кінотеатру «Жовтень» і створення такого собі центру тяжіння, центру сучасної культури, де ми говоримо про весь пласт культури», - каже куратор фестивалю Павло Гудімов.

«Регіональний розвиток – це не питання тільки розвитку економіки, не питання тільки соціальної інфраструктури, освіти чи охорони здоров’я. Це питання в першу чергу культури, тому що ми – європейська нація, культурна нація, яка може ще багато дати світу і відновити. Ми дивимося на радянську Україну з точки зору тоталітаризму, але ми розуміємо, що там було дуже багато митців, яких витіснили практично з простору, зі спілок художників, які не мали можливості виставлятись в національних музеях. І вони йшли до сільських музеїв, до монументальної роботи. Усе це ми можемо побачити та зберегти», - переконаний віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко.

Під час візиту до Житомира, Марина Порошенко також відвідала «Арсенал Ідей», який створено на базі Житомирського обласного академічного лялькового театру. Це інтерактивна освітня платформа, яка поєднує в собі мистецтво та науку і також має комплекс занять, у першу чергу для дітей із особливими освітніми потребами.

Разом із представниками благодійного фонду «Мистецький арсенал» та Посольства США в Україні перша леді оголосила про початок конкурсу із відбору учасників в проект «Бюро змін «Дитяча демократія». Під час візиту Марини Порошенко куратори оголосили про його старт.

«Добрий день. Я вдячна всім за допомогу в створенні такого гарного проекту для всіх дітей. Я хочу, щоб усі діти спробували себе в дитячій демократії. Я оголошую конкурс на участь дітей в проекті Бюро змін – відкритим», - сказала куратор проекту «Дитяча демократія» Наталія Семенова.

Як повідомляв Житомир.info, фестиваль сучасної культури «Жовтень у Жовтні» стартував 26 жовтня 2018, 29 жовтня фестиваль відвідала Марина Порошенко. 1 вересня 2018 перша леді дивилася, як виглядає Нова українська школа – житомирська гімназія №3, а 8 вересня разом із главою держави завітала на День міста до Житомира та прогулялася Михайлівською.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Жовтень у Жовтні фестиваль Марина Порошенко культура  
Матеріали по темі