Політика

ЦВК скасувала вибори в Романівський селищній ОТГ через судові позови представника громади села

2 November 2018, 11:25

1 листопада відбулось чергове засідання Центральної виборчої комісії, під час якого був скасований пункт відповідної постанови про проведення виборів в Романівській селищній ОТГ Житомирської області.

Про результати засідання повідомляє сайт Центрвиборчкому.

«Комісія внесла зміни до постанови ЦВК від 12 жовтня 2018 року № 156 «Про перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 23 грудня 2018 року», виключивши в додатку 5 до постанови позицію 4», - інформує ЦВК.

Зміни в додатку до постанови №156 стосуються Романівської селищної ОТГ, де 23 грудня мали відбутися перші місцеві вибори.

До складу ОТГ входять: Романівська селищна рада (смт Романів), Биківська селищна рада (смт Биківка, села Сарнівка, Товща), Булдичівська сільська рада (села Булдичів, Шевченка), Великокозарська сільська рада (села Велика Козара, Омильне), Вільшанська сільська рада (села Вільха, Мала Токарівка), Врублівська сільська рада (села Врублівка, Корчівка), Годиська сільська рада (села Годиха, Межирічка, Микільськ), Гордіївська сільська рада (село Гордіївка), Камінська сільська рада (села Камінь, Химрич), Нивненська сільська рада (села Нивна, Голубин, Яблунівка), Ольшанська сільська рада (села Ольшанка, Бубни, Улянівка, Цеберка), Прутівська сільська рада (села Прутівка, Білки, Жовтий Брід, Костянтинівка, Новопрутівка, Новохатки), Романівська сільська рада (села Романівка, Разіне), Садківська сільська рада (села Садки, Гвіздярня, Тевеліївка), Соболівська сільська рада (села Соболівка, Вила), Старочуднівськогутянська сільська рада (села Старочуднівська Гута, Сульжинівка), Хижинецька сільська рада (села Хижинці, Мані), Червонохатківська сільська рада (села Червоні Хатки, Залужне), Ягодинська сільська рада (села Ягодинка, Борятин, Іванівщина, Лісна Рудня), Ясногородська сільська рада (села Ясногород, Монастирок, Синява).

Громадянська мережа ОПОРА оприлюднила роз’яснення члена ЦВК Тетяни Юзькової про причини скасування виборів у Романівській ОТГ.

«Підставою для цих змін стало звернення суду, згідно з яким було встановлено, що рішення 24 сесії 7 скликання Вільшанської сільської ради про добровільне об’єднання територіальних громад зупинено до набрання законної сили рішення у справі за позовом Сергія Степанюка до Вільшанської сільради», - поінформувала Юзькова, яка призначена куратором Житомирської області від ЦВК.

Позов Сергія Степанюка розглядається у судах з минулого року, перше засідання у справі відбулося в Романівському районному суді 21 листопада 2017 року.

«21 листопада 2017 року ОСОБА_1 звернувся до Романівського районного суду Житомирської області, як представник територіальної громади села Мала Токарівка Романівського району Житомирської області, з адміністративним позовом до Вільшанської сільської ради Романівського району Житомирської області, в якому просить визнати незаконним рішення 24 позачергової сесії 7 скликання Вільшанської сільської ради Романівського району Житомирської області № 210-24/2017 від 7 листопада 2017 року про добровільне об"єднання територіальних громад, посилаючись на те, що вищевказане рішення було прийняте всупереч вимогам Закону України "Про місцеве самоврядування" та Закону України "Про добровільне об"єднання територіальних громад". Окрім цього, позивачем заявлено клопотання про об"єднання в одне провадження даного адміністративного позову з його адміністративним позовом до Вільшанської сільської ради Романівського району Житомирської області про визнання незаконним рішення 22 сесії 7 скликання Вільшанської сільської ради Романівського району Житомирської області № 202-22/2017 від 27 вересня 2017 року щодо надання згоди на добровільне об"єднання територіальних громад та делегування представника до спільної робочої групи, третя особа - ОСОБА_2», - йдеться в ухвалі Романівського райсуду від 21 листопада 2017 року.

Степанюк також подав клопотання про забезпечення адміністративного позову шляхом зупинення дії рішення 24 позачергової сесії 7 скликання Вільшанської сільської ради Романівського району Житомирської області № 210-24/2017 від 7 листопада 2017 року про добровільне об"єднання територіальних громад, посилаючись на те, що невжиття заходів забезпечення позову ускладнить виконання рішення суду у разі задоволення позову. Ухвалою від 21 листопада 2017 року райсуд це клопотання задовольнив.

Вільшанська сільська рада намагалися оскаржити це рішення в апеляційному суді, але безрезультатно.

В квітні 2018 року справу вже розглядав Баранівський районний суд, який вирішив направити її на розгляд за підсудністю до окружного адміністративного суду. Таке рішення позивача не влаштувало і він подав апеляцію до Житомирського апеляційного адміністративного суду.

syd-rom

Скріншот з ухвали Баранівського районного суду від 24 квітня 2018 року

Крім того, Романівський районний суд розглядає цивільну справу за позовом Степанюка Сергія Івановича до Вільшанської сільської ради щодо визнання права власності.

«19 березня 2018 року ОСОБА_1 звернувся до Романівського районного суду Житомирської області з позовом, в якому просить визнати за ним та ОСОБА_3 право власності на будівлю контори, яка розташована по АДРЕСА_1, яка відповідно до акту приймання-передачі від 19 липня 2012 року була передана останнім в рахунок погашення майнових сертифікатів. Окрім цього, посилаючись на безпідставність відмови Вільшанської сільської ради Романівського району Житомирської області в оформлені права власності на вищевказану будівлю контори, позивач просить визнати протиправним та скасувати рішення виконавчого комітету Вільшанської сільської ради Романівського району Житомирської області № 65 від 25 липня 2012 року», - зазначається в ухвалі райсуду від 25 вересня 2018 року.

Розгляд справи по суті призначений на 6 листопада 2018 року.

Як повідомляв Житомир.info, 12 жовтня 2018 року Центральна виборча комісія одноголосно прийняла рішення про призначення на неділю, 23 грудня 2018 року, перших виборів у 125 ОТГ, до складу яких увійшли 534 місцеві ради (міських – 15, селищних – 27, сільських – 492). На підготовку і проведення виборів в семи ОТГ Житомирської області було виділено 2 млн 853,7 тис. грн, з яких на вибори в Романівській селищній ОТГ - 857,6 тис. грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЦВК вибори ОТГ Романівський район  
Матеріали по темі