Фоторепортаж

Закинутий завод-гігант і охайний приватний сектор: мікрорайон Хінчанка в Житомирі. Фоторепортаж

2 November 2018, 16:57

У промисловій частині Житомира, в районі вулиць Корольова і Параджанова (колишня Баранова) є невеликий мікрорайон, про який мало хто знає. Називається він «Хінчанка». Це приватний сектор навколо закинутого заводу «Верстатуніверсалмаш», де у 2016 році щось горіло.

За радянських часів житомирський завод станків-автоматів був одним з найбільших у Союзі. Колись там працювало 5000 чоловік, які щороку виробляли більш як 2000 верстатів і 20 автоматичних ліній. Продукція експортувалася до багатьох країн світу.

Частина заводу реставрована і зараз працює, але більшість території колишнього гіганта закинута, а будівля напівзруйнована.

Нагадаємо, житомирський краєзнавець і директор видавництва «Волинь» Георгій Мокрицький називав Хінчанку «районом з народною неформальною назвою», яка, ймовірно, пішла від прізвища відомого польсько-українського драматурга і письменника Кароля Августа Гейнча, який народився в Житомирі в сімейному маєтку. Очевидно, прізвище власників маєтку після деяких трансформацій стало «хінчанкою».

Як повідомляв Житомир.info, у 2011 році члени садово-городнього товариства «Хінчанка», переважно колишні працівники інституту землевпорядкування, ходили на прийом до губернатора Сергія Рижука та його заступника Олександра Никитюка, бо не могли приватизувати свої земельні ділянки, які їм були виділені під городи ще у 1991-му році. Саме на ці 11 га претендував сусідній садово-городній кооператив «Автомобіліст».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Хінчанка Верстатуніверсалмаш мікрорайон  
Матеріали по темі